Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – analiza wymagań prawnych Rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 i praktyczne aspekty stosowania, planowane zmiany

Data: 22.10.2019 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 6 h

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy oraz praktycznych informacji z zakresu wymagań prawnych dotyczących oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, niezbędnych do prawidłowego stosowania oświadczeń. Uczestnicy szkolenia dowiedzą się, jakie są rodzaje oświadczeń i warunki ich stosowania oraz gdzie szukać informacji o oświadczeniach zaakceptowanych, odrzuconych i pozostających w trakcie oceny. Ponadto uczestnicy poznają przydatne dokumenty i narzędzia ułatwiające stosowanie oświadczeń oraz kierunki zmian w podejściu do oświadczeń.

Metodologia: seminarium, case-study, dyskusja, wymiana doświadczeń

 

Szkolenie skierowane do

Grupa docelowa:

Przedstawiciele wszystkich branż sektora spożywczego 

  • technolodzy żywności, pracownicy działu R&D i marketingu, osoby odpowiedzialne za przygotowanie specyfikacji i etykiet produktów spożywczych oraz wszystkie osoby zainteresowane tematyką oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
  • Przykłady omawiane w trakcie szkolenia zostaną dostosowane do branż reprezentowanych przez uczestników

Program

Podstawowe i ogólne informacje dotyczące oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1924/2006:

  • Zakres stosowania rozporządzenia (WE) nr 1924/2006.
  • Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – ważne definicje + krótki test na identyfikację kategorii oświadczeń.
  • Oświadczenia zaakceptowane, w trakcie rozpatrywania i odrzucone – gdzie szukać?
  • Warunki niezbędne do spełnienia, aby zastosować oświadczenie.
  • Zakazy dotyczące formułowania treści oświadczeń.
  • Deklaracja informacji o wartości odżywczej środków spożywczych opatrzonych oświadczeniami z uwzględnieniem wymagań rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 oraz wytycznych Komisji Europejskiej w zakresie tolerancji i zaokrągleń - profile żywieniowe.

Oświadczenia żywieniowe:

  • Szczegółowe warunki stosowania oświadczeń żywieniowych – wymagania w zakresie znakowania.
  • Oświadczenia porównawcze.
  • Wykaz dozwolonych oświadczeń żywieniowych – jak można je stosować?

Oświadczenia zdrowotne:

  • Szczegółowe warunki i ograniczenia stosowania oświadczeń zdrowotnych.
  • Dodatkowe informacje obowiązkowe zgodnie z art. 10 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006.
  • Oświadczenia zdrowotne z art. 13 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 – w jaki sposób stosować oświadczenia funkcjonalne?
  • Lista „pending” - jak korzystać z oświadczeń, których ocena nie została jeszcze zakończona?
  • Oświadczenia zdrowotne z art. 14 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006.
  • Możliwe dalsze losy dotyczące tzw. składników botanicznych.

Praktyczne aspekty stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych:

  • Unijny rejestr oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych – przydatne narzędzie do stosowania.
  • Dokumenty ułatwiające stosowanie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych – decyzja Komisji Europejskiej, wytyczne w zakresie elastyczności brzmienia dozwolonych oświadczeń.
  • Przykłady prawidłowego i błędnego stosowania oświadczeń.

Studium przypadków – reklama i prezentacja:

  • Analiza reklam i prezentacji środków spożywczych z zastosowanymi oświadczeniami zdrowotnymi i żywieniowymi – 3 przypadki.
  • Trend "Clean label". 

Dyskusja i pytania uczestników.

 

Więcej informacji na temat aktualniej oferty szkoleń otwarych Mérieux NutriSciences dostępna jest na naszej stronie internetowej:

https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/pl/jakosc-i-bezpieczenstwo-zywnosci/szkolenia-silliker-merieux-nutrisciences/szkolenia-otwarte/prawo-zywnosciowe

 

 

Warunki uczestnictwa

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn