Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Podwyższony poziom akryloamidu w określonych partiach herbatników

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zagrożenie:

W wyniku badań przeprowadzonych w ramach kontroli urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niektórych partiach herbatników określonych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu zawierającego akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Herbatniki Premium Biscuits Apetitki Petit Beurre

Wyprodukowano dla: Eurobrand Sp. z o.o., ul. Płochocińska 111/114, 03-044  Warszawa

Zdjęcie produktu:

 

Produkt

 

 

Zdjęcie produktu

 

Numer partii

 

Data minimalnej trwałości

 

Herbatniki Apetitki Petit Beurre, 400g

 

 

 

23.08.2023.B

 

 

23.08.2023

 

Herbatniki Apetitki Petit Beurre, mocno maślane, 200g

 

 

 

28.12.2022.A

 

 

28.12.2022

 

Herbatniki Apetitki Petit Beurre, 200g

 

 

 

 

 

18.09.2023.C

 

 

 

18.09.2023

 

 

30.08.2023.B

 

 

30.08.2023

 

 

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Eurobrand Sp. z o.o. przekazała następujące informacje:

  1. Podjęto działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akrylomidu poniżej poziomu zgodnego z zaleceniem UE.
  2. Powiadomiono odbiorców firmy o przekroczeniu wartości akrylomidu i wstrzymaniu sprzedaży wadliwych partii produktu.
  3. Wycofano ze sprzedaży produkty zgodnie z otrzymaną informacją.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. W ramach systemu RASFF poinformowano władze Rumunii.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii herbatników określonych w tym komunikacie.

Dodatkowe informacje przedstawione przez dystrybutora:

Głównym źródłem akryloamidu w diecie człowieka są produkty ziemniaczane, zboża oraz kawa i jej substytuty. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów chociaż obecnie trwają prace Komisji Europejskiej nad dokumentem określającym ww. wartości. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w 21 grupach środków spożywczych w tym herbatników (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158).

Źródło: GIS

Autor:Główny Inspektorat Sanitarny
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł piekarski Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.