Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Obecność niedozwolonych substancji – johimbiny oraz ibutamorenu w suplemencie diety

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w próbce określonego poniżej suplementu diety stwierdzono obecność niedeklarowanych substancji: johimbiny oraz ibutamorenu.

Johimbina jest głównym alkaloidem kory johimby, który może wywoływać szereg działań niepożądanych. Kora johimby lekarskiej oraz preparaty z niej uzyskane są zakazane do stosowania w żywności od 15 maja 2019 r. zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2019/650.

Ibutamoren należy do grupy SARM’s (selektywnych modulatorów receptorów androgenowych). które zdaniem Zespołu do spraw Suplementów Diety działającego przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej nie powinny być stosowane w produkcji suplementów diety.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – BOOSTERON HARDCORE TESTOSTERONE BOOSTER (120 kapsułek)

Data minimalnej trwałości: 05.07.2024

Numer partii: 2GREJ6

Producent: UNS SUPPLEMENTS SP. z o. o., ul. Buforowa125/H3A, 52-131 Wrocław

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Produkt został w całości wycofany z rynku, wszyscy klienci do których spółka posiadała dane kontaktowe zostali powiadomieni.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny we Wrocławiu nakazał wycofanie z obrotu przedmiotowego suplementu diety.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanego w komunikacie produktu.

Źródło: GIS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Suplementy diety Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.