Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Polskie produkty w systemie RASFF - raport tygodniowy (23-29.04.2018)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Poniżej przedstawiamy przegląd systemu RASFF z ostatniego tygodnia (23 - 29.04.2018) przygotowanego przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, listą polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz listą produktów potecnjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.

Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanym przez nas raportem:

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018

PRODUKTY ZGŁOSZONE PRZEZ POLSKĘ W SYSTEMIE RASFF

Produkt:  ryż paraboiled
Kraj pochodzenia:  Birma
Ryzyko:  niewłaściwy zapach (pleśni)
Ocena ryzyka:  nie groźne
Status dystrybucji:  produkt (jeszcze) nie pojawił się na rynku
Podjęte działania:  wykorzystanie w inny sposób niż jako żywność/pasza
Rodzaj powiadomienia:  żywność - odrzucenie produktu na granicy - kontrola graniczna - partia towaru zatrzymana 

 

Produkt:  szczypce kuchenne wykonane z nylonu
Kraj pochodzenia:  Chiny
Ryzyko:  migracja amin aromatycznych (0.03 mg/kg - ppm)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  wycofanie produktu z rynku
Rodzaj powiadomienia:  materiał przeznaczony do kontaktu z żywnością – ostrzeżenie – oficjalna kontrola rynku

 

POLSKIE PRODUKTY ZGŁOSZONE DO SYSTEMU RASFF

Produkt:  mrożone nogi z kurczaka
Kraj zgłaszający:  Włochy
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Podjęte działania:  działania fizyczno/chemiczne
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie – oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  boczek
Kraj zgłaszający:  Szwecja
Ryzyko:  podejrzenie obecności laktozy oraz pozostałości musztardy
Ocena ryzyka:  powazne
Podjęte działania:  publiczne ostrzeżenie. nota prasowa
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie – kontrola własnej firmy

 

Produkt:  pasza na bazie ziaren rzepaku
Kraj zgłaszający:  Finlandia
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Agona (obecność /25g)
Ocena ryzyka:  nie groźne
Podjęte działania:  działania fizyczno/chemiczne
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Rodzaj powiadomienia:  pasza - informacje na temat działań następczych – kontrola własnej firmy

 

PRODUKTY ZGŁOSZONE DO RASFF MOGĄCE POTENCJALNIE POJAWIĆ SIĘ NA RYNKU POLSKIM 

Produkt:  szczypce kuchenne wykonane z nylonu
Kraj pochodzenia:  Chiny
Ryzyko:  migracja amin aromatycznych (0.03 mg/kg - ppm)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  wycofanie produktu z rynku
Rodzaj powiadomienia:  materiał przeznaczony do kontaktu z żywnością – ostrzeżenie – oficjalna kontrola rynku

 

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: RASFF

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.