Poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej społeczeństwa - Konferencja IŻŻ
Kategoria: Biznes
21.11.2019
Instytut Żywności i Żywienia zaprasza do udziału w Konferencji Szkoleniowej skierowanej do pracowników cateringu i realizatorów żywienia zbiorowego "Poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej społeczeństwa", która odbędzie się 25.11.2019 r. w godz. 10:00 - 16:00, sala nr 7, Instytut Żywności i Żywienia, ul. Powsińska 61/63, Warszawa
Obszary tematyczne Konferencji Szkoleniowej:
- Zasady prawidłowego żywienia. Normy żywienia i zalecenia żywieniowe dla różnych grup ludności.
- Zasady komponowania prawidłowo zbilansowanych jadłospisów oraz nauka obliczania ich wartości energetycznej oraz odżywczej. Ocena sposobu żywienia.
- Diety w wybranych chorobach.
- Znaczenie żywienia zbiorowego – mniej soli, cukru i tłuszczu.
- Interpretacja zapisów rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane
w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
- Wytyczne do reformulacji produktów: mniej cukru, soli, tłuszczu – więcej błonnika.
- Informacja o wartości odżywczej żywności na etykietach produktów spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem informacji o zawartości cukru, tłuszczu i soli.
- Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne.
- Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji i obrocie żywnością.
Liczba miejsc jest ograniczona, o uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń. Rejestracja udziału w konferencji poprzez formularz elektroniczny pod adresem https://systemcoffee.pl/?lang=pl&go2rej=1&kid=998
Szczegóły i program konferencji na stronie: NCEZ
Autor: Instytut Żywności i Żywienia
Organizatorem konferencji jest: