Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
4 października 2018 r. pojawiła się nowa ustawa o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.(Dz. U. z 2018 r. poz. 2136).
W ustawie znajdują się informacje o
- zmianach w przepisach dotyczących pozyskania mięsa na użytek własny oraz w zakresie transportu lub produkcji podstawowej, lub rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością.
- podmiotach przygotowujących żywność w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzenia do obrotu.
- postępowaniu w sprawie zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu, w którym ma być prowadzona działalność oraz zmiany sposobu użytkowania zakładu lub jego części, w którym jest prowadzona działalność
Pełna treść ustawy: Ustawa z dnia 4 października 2018 r. o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Przeczytaj także
Unia Europejska wprowadziła zakaz stosowania przeciwutleniaczy E 311 oraz E 312 (galusanów oktylu i dodecylu) w wyrobach spożywczych. Powodem jest brak wystarczających danych naukowych, które potwierdzałyby bezpieczeństwo ich stosowania, mimo że Komisja Europejska wezwała w maju 2017 r. producentów żywności, by przedstawili odpowiednie badania Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)...
We wrześniu 2018 r. odbyło się pierwsze czytanie projektu zmiany ustawy z dnia 15 grudnia 2016 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi (Dz. U. z 2017 r. poz. 67, z późn. zm.), który ma na celu wyeliminowanie stosowania nieuczciwych praktyk handlowych w całym łańcuchu dostaw surowców rolnych i żywności...