Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 04.12.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Podczas szkolenia przedstawione zostaną różne aspekty problematyki zafałszowań żywności – m.in. definicje prawne, przykłady fałszowania żywności, metody zapobiegania zafałszowaniom żywności, wymagania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, przegląd wybranych metodyk analitycznych.
Szkolenie skierowane jest do technologów, specjalistów ds. kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności, a także innych uczestników łańcucha żywnościowego oraz organów kontrolnych.
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Wprowadzenie do problematyki zafałszowań żywności:
· Podstawowe definicje prawne dotyczące tematyki zafałszowań
· Podział zafałszowań
· Przyczyny zafałszowań, w tym zapobieganie zafałszowaniom żywności w wyniku błędów ludzkich.
2. Zafałszowania żywności – wymagania prawne:
· Sankcje przewidziane za wprowadzanie do obrotu artykułów rolno-spożywczych zafałszowanych
· Przegląd przepisów dotyczących jakości handlowej artykułów-rolno spożywczych
· Przykłady fałszowania żywności na podstawie wyników kontroli przeprowadzanych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
· Nieprawidłowości w zakresie oznakowania uznane jako zafałszowania
3. Zafałszowania żywności – wymagania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności:
· Wymagania standardu BRC i IFS w zakresie autentyczności środków spożywczych
· Ocena podatności na zafałszowania
· Plan ograniczania oszustw w branży spożywczej
· Przydatne narzędzia i przewodniki
4. Zafałszowania żywności w aspekcie badań laboratoryjnych:
· Przegląd najczęściej fałszowanych środków spożywczych
· Kontrola jakości produktów spożywczych - działania podejmowane w celu eliminowania zafałszowań wyrobów
· Metody analityczne stosowane w celu detekcji zafałszowań i przykłady interpretacji uzyskanych wyników.
5. Podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=15709&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_JB&utm_id=%23SZKOLENIA
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46.
Zapytaj organizatora o szczegóły