Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport dzienny WHO o stanie pandemii koronawirusa – 13.05.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

WHO opublikowało załącznik do wytycznych w sprawie rozważań na temat dostosowania zdrowia publicznego i środków społecznych (PHSM). Nowy załącznik prezentuje pragmatyczny proces decyzyjny, aby pomóc krajom przez dostosowanie PHSM w oparciu o kryteria epidemiologiczne i dotyczące zdrowia publicznego.

Według "World Health Statistics 2020" opublikowanych przez WHO, pandemia COVID-19 powoduje znaczne straty w ludziach, zakłócając ich życie i zagrażając niedawnym postępom w dziedzinie zdrowia oraz postępom w realizacji globalnych celów zrównoważonego rozwoju.

WHO połączyło siły z Wielką Brytanią w celu przeprowadzenia kampanii informacyjnej pod nazwą "Stop The Spread" o ryzyku pojawienia się niedokładnych i fałszywych informacji dotyczących pandemii COVID-19.

Dyrektor Biura Regionalnego WHO ds. Ameryk, dr Carissa F. Etienne, wezwała kraje, aby "wspierały swoje gospodarki, budując jednocześnie silne sieci ochrony socjalnej i obejmując oparte na dowodach środki w zakresie zdrowia publicznego, które są niezbędne do ratowania życia".

W "Subject in Focus" omówiono nowo opublikowane wytyczne WHO dla spraw związanych ze środkami ochrony zdrowia w szkołach.

Państwa, terytoria, obszary, w których odnotowano potwierdzone przypadki COVID-19, 13 maja 2020 r.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19, według daty sprawozdania i regionu WHO, od 30 grudnia 2019 r. do 13 maja 2020 r.

Kraje europejskie w których odnotowano potwierdzone laboratoryjnie przypadki COVID-19 i zgony. Dane na dzień 13 maja 2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne w raporcie WHO

Wybierz obszar: Koronawirus - raporty WHO

Autor: WHO

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn