Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 28.10.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h
CEL / OPIS SZKOLENIA:
Spotkanie ma na celu przybliżenie zakresu obowiązków oraz roli Lidera Zakładowego Zespołu ds. HACCP i ich członków
w kształtowaniu systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w organizacji. Pozwoli zrozumieć i ugruntować wiedzę z zakresu:
• Roli Lidera i Zespołu ds. HACCP
• Wdrożenia i doskonalenia zakładowego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
• Skutecznej komunikacji skutecznego zarządzania, jakością i bezpieczeństwem żywności
UCZESTNICY SZKOLENIA:
Szkolenie skierowane jest do Pełnomocników, Liderów, Specjalistów ds. systemów zarządzania, jakością oraz członków Zespołu HACCP, a także osób zainteresowanych tematyką szkolenia.
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Zespół ds. HACCP
• Powołanie
• Skład zespołu
• Wiedza i kompetencje
• Wymagania standardów bezpieczeństwa żywności (m.in. ISO 2200: 2018, IFS Food, BRCGS)
2. Rola Zespołu ds. HACCP
• Rola i obowiązki Lidera
• Zadania Członków
• Funkcjonowanie i doskonalenie SZBŻ
3. Działania systemowe
• Korekcja, działania korygujące, działania zapobiegawcze – ujęcie systemowe
• Kiedy podejmować i jakie działania
• Analiza przyczyn źródłowych (metoda 5 WHY, diagram ISIKAWY)
• Ocena skuteczności działań
• Istota działań prewencyjnych
4. Skuteczna komunikacja: Lider-Zespół HACCP - pracownicy
• Zasady komunikacji
• Aktywne słuchanie
• Poszukiwanie informacji u rozmówcy
• Efektywne przekonywanie
• Sygnały niewerbalne
• Sztuka wyrażania i przyjmowania krytyki
5. Incydent a wycofanie z rynku i obrotu produktów niezgodnych
• Praktyczne podejście do procesu
• Obowiązki wobec jednostki certyfikującej i właścicieli standardów
6. Obowiązkowe audyty niezapowiedziane w systemach rekomendowanych przez GFSI
• GFSI benchmark
• Wymagania BRCGS Food dla audytów niezapowiedzianych
• Wymagania IFS Food dla audytów niezapowiedzianych
7. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/Program-158-DSZ-Rola-lidera-i-zespolu-HACCP-w-ksztaltowaniu-systemu-bezp-zywn_2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46.
Zapytaj organizatora o szczegóły