EFSA przeprowadziła ponowną ocenę pullulanu (E 1204) jako dodatku do żywności, analizując zarówno jego dotychczasowe zastosowania, jak i proponowane rozszerzenie. Eksperci ocenili jego wpływ na organizm oraz potencjalne zagrożenia, a także zaproponowali zmiany w unijnych regulacjach dotyczących jego składu i dopuszczalnych zanieczyszczeń.
Ruszyła rejestracja na Akademię Food-Lex, czyli dwudniowe, intensywne wydarzenie, stworzone z myślą o profesjonalistach z branży spożywczej
Organizatorzy – Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców i kwartalnik „Food-Lex” – zapraszają do udziału w serii inspirujących prelekcji i dyskusji, które pozwolą Państwu być na bieżąco z najnowszymi zmianami w prawie żywnościowym, środowiskowym i gospodarczym.
W dynamicznie zmieniającym się otoczeniu prawnym, przedsiębiorstwa spożywcze muszą śledzić regulacje, aby unikać naruszeń i konsekwencji prawnych. Wiedza o aktualnych przepisach jest kluczowa dla zapewnienia zgodności z prawem i dostosowania produktów do nowych wymagań. Akademia Food-Lex to doskonała okazja do zdobycia tej wiedzy, poznania najlepszych praktyk i nawiązania cennych kontaktów zawodowych.
Podczas wydarzenia odbędą się 2 dni intensywnych dyskusji, w ramach 3 bloków tematycznych: Opakowania i odpady opakowaniowe; Bezpieczeństwo i jakość żywności; Komunikacja z konsumentem. Program obejmuje 16 szczegółowych prezentacji, sesje Q&A oraz możliwość bezpośredniej interakcji z 16 ekspertami i przedstawicielami organizatorów. To unikalna szansa na pogłębienie wiedzy, wymianę doświadczeń i rozwój zawodowy.
Poznaj szczegółowy program Akademii Food-Lex i Prelegentów.
Akademia odbędzie się w dniach 29-30 maja br. w Novotel Gdańsk Marina.
FoodFakty są patronem medialnym Akademii Food-Lex.
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do udziału w tym wyjątkowym wydarzeniu, które z pewnością dostarczy cennych informacji.
Dla klientów Strefy Managera FoodFakty przysługuje zniżka 30% od ceny netto.
Przy zgłoszeniu do 31 marca 2025 r. dodatkowo jeszcze 10% od ceny netto wynikającej z typu uczestnictwa.
Przeczytaj także
-
24.03.2025
Ocena bezpieczeństwa pullulanu (E 1204) – wnioski EFSA
-
24.03.2025
Ograniczenie dostępności alkoholi - projekt ustawy
Projekt dotyczy m.in. wprowadzenia ograniczeń w zakresie dozwolonych opakowań alkoholi, warunków promocji (w tym dotyczących zakupu wielu sztuk) oraz weryfikacji wieku nabywców.
-
21.03.2025
Wyniki kontroli jakości wina
Wino bez tajemnic. Polscy producenci win pod lupą IJHARS. Jakość polskich win jest dobra, gorzej z ich oznakowaniem.