Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI – Nowa dozwolona substancja dodatkowa może już być stosowana. E 322a – lecytyna owsiana.

W wyrobach kakaowych i czekoladowych można już stosować lecytynę owsianą. Jest to nowa dozwolona substancja dodatkowa o numerze E 322a.

WPROWADZENIE
Lecytyna owsiana jest frakcjonowanym olejem owsianym, który działa jako emulgator i ułatwia produkcję wyrobów kakaowych i czekoladowych poprzez zmniejszenie lepkości i granicy plastyczności wyrobów czekoladowych. Umożliwia to łatwe pompowanie roztopionej czekolady podczas przetwarzania. Ponadto lecytyna owsiana zapobiega pojawianiu się na powierzchni produktów wykwitu tłuszczu – szarawego nalotu – podczas przechowywania.

Ocenę bezpieczeństwa lecytyny owsianej ocenił EFSA w 2019 roku[1].

Na podstawie rozporządzenia 2022/1023[2] lecytyna owsiana została dodana do wykazu dozwolonych substancji dodatkowych i może być stosowana jako emulgator w kategorii „wyroby kakaowe i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE[3]” przy maksymalnym poziomie stosowania wynoszącym 20 000 mg/kg.

Specyfikacja E 322a zawarta jest w załączniku II do rozporządzenia 231/2012[4].

ZNACZENIE DLA FIRM
W żywności wprowadzanej na rynek UE można od 19 lipca 2022 r. stosować lecytynę owsianą. Jest ona dozwolona do stosowania w wyrobach kakaowych i czekoladowych, na warunkach określonych w przepisach.

Nazwa przewidziana w przepisach dla tej nowej substancji dodatkowej to „lecytyna owsiana”, numer to E 322a.

Czasami plany zastosowania alternatyw dla substancji dodatkowych spotykają się z ograniczeniami prawnymi. Stosowanie dodatków technologicznych i funkcjonalnych wymaga dobrego rozeznania się w aktualnym stanie prawnym, ma to także przełożenie na znakowanie (np. clean label, plant-based).

 

[1] https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5969 

[2] Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1023 z dnia 28 czerwca 2022 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania lecytyny owsianej w wyrobach kakaowych i czekoladowych objętych dyrektywą 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz. U. UE. L. z 2022 r. Nr 172, str. 5).

[3] Dyrektywa 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 czerwca 2000 r. odnosząca się do wyrobów kakaowych i czekoladowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. U. UE. L. z 2000 r. Nr 197, str. 19 z późn. zm.).

[4] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz. U. UE. L. z 2012 r. Nr 83, str. 1 z późn. zm.).

 

Słowa kluczowe:

Autor: IGIFL

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.