Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sproszkowane owoce aceroli jako nowy dodatek – trwa procedura unijna. Inne nowe dodatki

WPROWADZENIE
Trend zastępowania substancji dodatkowych składnikami, które nie są dozwolonymi dodatkami, ale mają działanie technologiczne wzrasta w ogromnym tempie. Jednak warto pamiętać, że jeśli dany składnik spełnia definicję dodatku, to jego stosowanie w żywności wymaga wcześniejszej autoryzacji na poziomie unijnym, wpisania do unijnego wykazu, w którym będzie również identyfikowany pod numerem E.

„Tylko dodatki do żywności uwzględnione w wykazie wspólnotowym w załączniku II mogą być wprowadzane jako takie do obrotu i stosowane w środkach spożywczych na warunkach określonych w tym załączniku.” (art. 4 ust. 1 Rozporządzenia 1333/2008[1])

Status suszu z owoców aceroli jako dodatek
Susz z owoców aceroli jest stosowany na dużą skalę (jako przeciwutleniacz) w wielu kategoriach środków spożywczych. Stosowanie tego składnika jako dodatku bez uzyskania autoryzacji narusza przepisy. Powyższą interpretacje potwierdza również fakt, że na poziomie unijnym rozpoczęła się procedura autoryzacji sproszkowanych owoców aceroli jako dodatku do żywności zgodnie z Rozporządzeniem 1331/2008 [2] (zapytanie EFSA-Q-2022-00463).

ZNACZENIE DLA FIRM
Wyłącznie po uwzględnieniu sproszkowanych owoców aceroli w unijnym wykazie dodatków będzie można stosować ten składnik w celach technologicznych.

O tym:
- Jaka jest różnica pomiędzy kwalifikacją prawną suszonego ekstraktu z owoców aceroli a sproszkowanych owoców aceroli?
- W jaki sposób do zakończenia procedury autoryzacji można nazywać składnik w wykazie?
- Jakie warunki decydują o tym, że składnik jest dodatkiem a nie „zwykłym” składnikiem żywności?
- Jak należy deklarować owoce aceroli jeśli są dodane jako źródło witaminy C?

dyskutowaliśmy 27 września podczas webinru dotyczącego dodatków technologicznych. Osoby zainteresowane zakupem materiałów szkoleniowych lub przeprowadzeniem szkolenia zamkniętego z dodatków do żywności zapraszamy do kontaktu igifoodlaw@igifoodlaw.com 

INNE SKŁADNIKI W TRAKCIE PROCEDURY
Lista wniosków o autoryzację nowych dodatków uwzględnia również, m.in.:
- bogaty w pektyny ekstrakt z owoców kawy (Coffea arabica)
- dodatek do żywności na bazie otrębów ryżowych
- nowy dodatek do żywności na bazie łusek ryżowych

O postępie prac nad rozszerzeniem unijnego wykazu dodatków będziemy informować w Aktualnościach i Newsletterze IGI FOOD LAW.

 

[1] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. UE. L. z 2008 r. Nr 354, str. 16 z późn. zm.).

[2] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz. U. UE. L. z 2008 r. Nr 354, str. 1 z późn. zm.).

 

 

Słowa kluczowe:

Autor: IGI FOOD LAW

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.