FoodFakty Safety Week - dzień 1 - nagrania referatów
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 07.06.2021 r.
Nagrania referatów FoodFakty Safety Week z dnia 07.06.2021 r.
Przedstawiamy definicje i klasyfikację wraz ze szczegółowymi opisami, które stosowane są w systemie RASFF.
Nagrania referatów z e-Forum FoodFakty Bezpieczne i ekologiczne opakowania do żywności z dnia 27.04.2021 r.
Żywność jest dobrem o fundamentalnym znaczeniu społecznym i ekonomicznym. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
Unia Europejska coraz bardziej otwiera swój rynek spożywczy dla owadów. Ponieważ owady nie są typowym elementem diety Europejczyków, ich wprowadzanie na rynek musi być procedowane w ramach regulacji dla tzw. „nowej żywności” (novel food) określonej w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283.
Żywność jest dobrem o fundamentalnym znaczeniu społeczny i ekonomicznym. Z tego powodu jest ona przedmiotem szczegółowych regulacji administracyjnoprawnych dotyczących głównie jej jakości i bezpieczeństwa. Wiele aspektów dotyczących żywności jest ponadto przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej.
Postępy prac legislacyjnych dotyczących nowej ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi.
Nowość w Strefie Managera! Podcast dotyczący systemów certyfikacji żywności dostępny dla użytkowników Strefy. Nagranie stanowi wersję audio niniejszego materiału czytanego przez autorkę.
Nagrania referatów z e-Forum FoodFakty Listeria w żywności z dnia 11.03.2021 r.
Już 25 maja 2021 r. podmioty działające na rynku napojów wysokoprocentowych czekają duże zmiany. W tym dniu bowiem zacznie być stosowane rozporządzenie 2019/787 w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu innych środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego w napojach alkoholowych.
Nagrania referatów z e-Forum FoodFakty Sensoryczna jakość żywności z dnia 15.04.2021 r.
W Unii Europejskiej funkcjonuje wiele systemów weryfikacji żywności. Ich celem jest zagwarantowanie wyższego standardu produktów, które zostały określone odpowiednimi normami, specyficznymi dla danego systemu certyfikacji. Do najpopularniejszych z nich należą produkty rolnictwa ekologicznego oraz produkty regionalne i tradycyjne.
Webinarium organizowane w ramach cyklu szkoleń związanych z pierwszym eForum prawnym. Ekspert: Izabela Tańska - IGI Food Consulting.
Opakowania biodegradowalne, czyli ulegające rozkładowi ze złożonych związków organicznych na proste nieorganiczne, są coraz częściej stosowane w sektorze spożywczym. Co więcej trend ich wykorzystywania doskonale wpisuje się w nową unijną strategię Zielonego Ładu i dążenia do ograniczania powstawania odpadów opakowaniowych, które zalegają w środowisku po użyciu opakowań.
Webinarium organizowane w ramach cyklu szkoleń związanych z pierwszym eForum prawnym. Ekspert: Magdalena Wawrzyniak - kancelaria prawna Food & PharmaLegal.
Webinarium organizowane w ramach cyklu szkoleń związanych z pierwszym eForum prawnym. Ekspert: Ewa Kuczyńska - kancelaria prawna GFP Legal
Czy wytyczne i instrukcje Głównego Lekarza Weterynarii albo uchwały Zespołu ds. Suplementów Diety, a także inne dokumenty pomocnicze organów eksperckich, mają moc wiążącą? Jeśli tak, to w jakim zakresie? Czy organy nadzorujące rynek produktów spożywczych mogą opierać swoje rozstrzygnięcia na takich dokumentach?
Wraz z 1 stycznia 2021 roku zakończył się okres przejściowy i co za tym idzie, cały import z Wielkiej Brytanii do UE podlega formalnościom celnym i musi być zgodny z przepisami strony importującej. W związku z tym kraje unijne, które do tej pory prowadziły stałą wymianę towarów z Wielką Brytanią, w tym Polska, muszą przygotować się na zmiany.
Nagrania referatów z pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego - Zmiany i perspektywy – Q1 2021
Referat z pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego - Zmiany i perspektywy – Q1 2021: Ogólny przegląd zmian w prawie żywnościowym za okres grudzień/styczeń/luty
Rozwijający się coraz bardziej trend związany ze zdrową, jak najmniej przetworzoną żywnością nakłada na producentów pewną presję w tworzeniu udoskonaleń swoich receptur. Konsumenci bowiem coraz częściej sięgają po produkty „naturalne”, takie które nie zawierają w swoim składzie dodatków do żywności.