Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
31.05.2023 r. na stronie internetowej GIS oraz w mediach społecznościowych prowadzonych przez Urząd opublikowano ostrzeżenie publiczne dot. stwierdzenia Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj. W wyniku postępowania wyjaśniającego stwierdzono, że jedynie Jaja Królewskie (zdjęcia opakowań poniżej), najlepiej spożyć przed: 18.06.2023, kod na skorupkach 3PL14371391 podlegają wycofaniu i są objęte ostrzeżeniem. Szczegółowe informacje poniżej.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek Jaj Królewskich określonych poniżej (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że jaja konsumpcyjne w opakowaniach po 6 sztuk pochodziły z tej samej fermy oraz zostały zniesione w tym samym terminie.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Produkt:
Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023
Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391
Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909
Właściciel Zakładu Pakowania Jaj w porozumieniu z odbiorcą, prowadzi wycofanie jaj określonych powyżej. Wycofane jaja zostaną przekazane do utylizacji.
W badaniach urzędowych w kierunku Salmonella, pobieranych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie zgodnie z harmonogramem, na fermie o WNI 14371391 nie stwierdzono Salmonella spp. zwalczanej z urzędu zgodnie z „Krajowym programem zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus” na lata 2023-2025.
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Wycofanie ze względu na nieintencjonalne zanieczyszczenie pestycydem surowca kukurydzianego i częściowym jego użyciu w produkcie gotowym.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii produktu „Hamburger wieprzowy”.
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Zwergenwiese Naturkost GmbH wycofaniu kilku partii produktów zawierających oregano, w którym stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych.