Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii hamburgerów wieprzowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii produktu „Hamburger wieprzowy”. 

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Hamburger wieprzowy, 260g

Termin przydatności do spożycia: 26/05/2023

Numer partii: 251/IV

Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent podjął pełną współpracę z organami Inspekcji Weterynaryjnej w celu zidentyfikowania źródła zagrożenia i wycofania wyrobu z rynku. Poinformował dystrybutora o stwierdzonej niezgodności wyrobu oraz o konieczności natychmiastowego jego wycofania.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego pod hasłem „LISTERIOZA”.

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.