Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rekordowo niskie temperatury i obfite opady śniegu szczególnie odczują hiszpańscy producenci warzyw i owoców, choć skutki solidnych kilkudniowych mrozów mogą być odczuwalne dla rodzimej produkcji sadowniczej. Zagrożenie dotyczy szczególnie gatunków ciepłolubnych tj. gruszek, śliwek, czereśni czy orzechów – ocenia Karolina Załuska, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Produkcja w UE winogron stołowych spadnie o 11% do 1,4 mln t, głównie z powodu spadku produkcji we Włoszech.
IYFV 2021 to wyjątkowa okazja by podnieść świadomość ludzi na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu ludzi, bezpieczeństwie żywnościowym i zdrowotnym, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.
USDA przewiduje, że światowa produkcja gruszek w sezonie 2020/21 spadnie o 4,5% tj. o ponad 1 milion t do 22,2 mln t. Zakładając normalne warunki uprawowe, produkcja gruszek w UE wzrośnie o prawie 13,4%, do 2,3 mln t.