Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Światowe prognozy dla rynku gruszek na sezon 2020/21

Kategoria: Biznes

USDA przewiduje, że światowa produkcja gruszek w sezonie 2020/21 spadnie o 4,5% tj. o ponad 1 milion t do 22,2 mln t , głównie z powodu mniejszych zbiorów w Chinach. Prognozuje się, że produkcja w Chinach spadnie o 7,6%, tj. o 1,3 mln t do 16 mln t, ponieważ kwietniowe mrozy zmniejszyły produkcję w prowincji Hebei, największym regionie produkującym gruszki i głównym źródle dostaw eksportowych. Nie mniej jednak Chiny nadal będą wytwarzać ok. 72% światowej produkcji gruszek. Oczekuje się, że niższa produkcja w Chinach ograniczy dostawy na rynki azjatyckie, powodując zmniejszenie eksportu o 11%, tj. o prawie 70 tys. t do 550 tys. t. USDA zakłada, że import gruszek utrzyma się i wyniesie ogółem 11 tys. t.

Produkcja gruszek w UE wzrośnie w sezonie 2020/21

Prognozuje się, że produkcja w UE wzrośnie o prawie 13,4%, tj. o 280 tys. t do 2,3 mln t (zakładając normalne warunki uprawowe). Unia Europejska produkuje ok. 10,5% światowej produkcji gruszek. Największym producentem w UE pozostaną Włochy z 21% udziałem, tj. ok. 429 tys. t produkcji rocznie. Polska wytwarza ok. 3,3% produkcji unijnej, tj. 74,4 tys. t. Oczekuje się, że większe dostawy w UE zwiększą konsumpcję unijną oraz zmniejszą import o ok. 14 tys. t do 170 tys. t i utrzymają eksport świeżych gruszek na poziomie 305 tys. t.

Produkcja gruszek u innych czołowych producentów na świecie

Prognozuje się, że produkcja w Stanach Zjednoczonych, które produkują ok. 3,2% światowej podaży gruszek, wzrośnie o 9,5%, tj. o 60 tys. t do 720 tys. t, przy dobrych warunkach pogodowych. Pomimo wyższych dostaw przewiduje się, że eksport spadnie do 110 tys. t przy niższym popycie ze strony największych rynków. Z powodu wyższych dostaw krajowych przewiduje się, że import, głównie z Argentyny i Chile, spadnie do 70 tys. t, tj. o 3%.

Mniejszy eksport z Argentyny

USDA oczekuje, że produkcja w Argentynie nieznacznie wzrośnie o 2,7% do 610 tys. t przy dobrych warunkach uprawowych. Pomimo wzrostu produkcji oczekuje się, że eksport zmniejszy się o 3% do 320 tys. t, ponieważ popyt będzie zmniejszony w wyniku wyższej produkcji w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych.

W Turcji nieustanny wzrost produkcji

Za to produkcja w Turcji ma wzrosnąć szósty sezon z rzędu, o prawie 4% do 550 tys. t. Prognozuje się, że wyższe dostawy, mimo zwiększonego popytu krajowego spowodują wzrost eksportu gruszek z Turcji o prawie 8% do poziomu 55 tys. t.

Eksport z RPA bez zmian

Produkcja w RPA ma być nieco wyższa i wynieść 410 tys. t przy dobrych warunkach wzrostu i wystarczających zasobach wody. Prognozuje się również, że obszar sadzenia wzrośnie już czwarty rok z rzędu. Jednocześnie oczekuje się, że eksport pozostanie na niezmienionym poziomie 220 tys. t i pozostanie pod wpływem popytu ze strony Rosji.

Produkcja gruszek w Rosji spadnie w sezonie 2020/21

Oczekuje się, że Rosyjska produkcja spadnie o prawie 15%, tj. o 43 tys. t do 247 tys. t, w wyniku szkód pogodowych w sadach komercyjnych. Uprawy przydomowe doświadczą braku zbiorów, w wyniku wejścia w przemienność, po wysokiej produkcji z zeszłego roku. Oczekuje się, że pomimo niższych dostaw krajowych, import pozostanie na niemal niezmienionym poziomie 195 tys. t, ponieważ wysokie ceny hamują zakupy gruszek przez konsumentów rosyjskich i kierują je coraz bardziej w kierunku innych owoców, np. jabłek.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.