Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkcja winogron stołowych w sezonie 2020/21 wzrośnie

Kategoria: Biznes

USDA prognozuje, że światowa produkcja winogron stołowych w sezonie 2020/21 wzrośnie o niecały 1% i wyniesie 25,7 mln ton.

Prognoza produkcji w Chinach

Największym producentem winogron stołowych na świecie są Chiny, produkujące ponad 42% światowej produkcji winogron stołowych. USDA prognozuje, że produkcja winogron w Chinach wzrośnie o ok. 4% do 11 mln t. Przewiduje się, że Chiński eksport wzrośnie o 16% r/r do poziomu 420 tys. t, na co wpływ będzie miało głównie konsekwentne podnoszenie jakości owoców, wynikające z nowych technik uprawy. Wzrost eksportu zostanie skierowany na rynki azjatyckie. Oczekuje się, że konserwatywne zakupy importerów z powodu COVID-19 wywrą presję na ograniczenie o ok. 8% importu na rzecz dostaw krajowych.

Sytuacja w Indiach oraz Turcji

Drugim producentem winogron stołowych na świecie, z ok. 11% udziałem, są Indie. Jednocześnie w sezonie 2020/21 produkcja winogron stołowych w tym kraju ma spaść o 4% do 3 mln t, ale ok. 86% produkcji jest konsumowanej w kraju.

Produkcja winogron stołowych w Turcji, trzeciego największego producenta na świecie z prawie 8% udziałem w światowej produkcji, spadnie w sezonie 2020/21 o 2,5% w wyniku szkód, spowodowanych gradem letnim w regionie Morza Egejskiego, wpływających na obniżenie plonów oraz jakości winogron. Oczekiwany jest 2,5% spadek eksportu głównie na rynki Bliskiego Wschodu, Rosji i Ukrainy.

Największym eksporterem na świecie winogron stołowych jest Chile

Produkcja w Chile w sezonie 2020/21 pozostanie na niezmienionym poziomie 785 tys. t. co oznacza zatrzymanie, obserwowanego od sezonu 2012/13, spadku produkcji. Oczekuje się, że wyższa produkcja wynikająca z korzystnych warunków pogodowych i lepszych zasobów wody zrównoważy straty wynikające z dalszego zmniejszania się powierzchni uprawy. Oczekuje się, że stabilne dostawy utrzymają eksport na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego tj. 620 tys. t i 18% całego światowego eksportu.

W sezonie 2020/21 produkcja winogron stołowych w UE spadnie o 11%

Wg danych USDA produkcja winogron stołowych w UE spadnie o 11% do 1,4 mln t, ponieważ Włochy, państwo członkowskie o największej produkcji w UE, doświadczyły silnych mrozów podczas kwitnienia, a jesienią następowały niszczące deszcze i grad. Mimo to oczekuje się doskonałej jakości winogron ze względu na wysokie letnie temperatury. Z powodu spadku produkcji przewiduje się w UE spadek poziomu konsumpcji, która osiągnie najniższy poziom od co najmniej 2001/02. Mimo to kraje Unii Europejskiej łącznie są na trzeciej pozycji, jako najwięksi konsumenci winogron stołowych na świecie, z 8% udziałem w światowej konsumpcji, zaraz za Chinami i Indiami. Jednocześnie Unia Europejska pozostaje największym światowym importerem winogron stołowych, zagospodarowując 20% światowego eksportu tych owoców (drugie 20% importuje USA).

Rynek polski a import i eksport winogron

W Polsce w odróżnieniu od rosnącej produkcji winogron na wino, nie ma towarowych plantacji winogron stołowych (jak na razie - nie wiadomo co przyniosą obserwowane znamy klimatu). Import świeżych winogron przez Polskę wynosi ok. 117 tys. t za ok. 163 mln EUR, co stanowi 2% światowego eksportu, zajmując 12. miejsce w rankingu. Winogrona świeże sprawdzamy głównie z Włoch (34% całego importu), Peru (12% importu), Niemiec (11% importu), Chile (9% importu) i RPA (6% importu). Eksportujemy z Polski nieznaczne ilości świeżych winogron, ok. 2,5 tys. t, tj. ok 2,5% całego importu, głównie do Ukrainy (80% eksportu), Niderlandów (4,5%) i na Białoruś (4,5%).

 

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.