Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Fot. 1A 1B 1C. Owocujące krzewy rokitnika (S. Pluta).
Fot. 2A. Dojrzałe owoce rokitnika oblepione do pędów (S. Pluta).
Fot. 2B Dojrzałe owoce rokitnika oblepione do pędów (S. Pluta).
Fot. 3. Owoce rokitnika zbierane na pocz. września br. ( na lewo) i I poł. października br, (na prawo).
Fot. Wygląd „soku rokitnikowego” wyprodukowany z owoców ze Wschodu (na lewo), mieszanka słabej jakości „soku rokitnikowego” z sokiem brzoskwiniowym (w środku) oraz typowy, wysokiej jakości sok rokitnikowy uzyskany z krajowych owoców zebranych w odpowiednim terminie (po prawej).
Przeczytaj także
Wojewódzki Inspektor może zezwolić handlowcom owocami i warzywami na stosowanie specjalnego wzoru oznakowania opakowań.
MAKEathon był międzynarodowym wydarzeniem, które zgromadziło ponad 30 uczestników z 21 krajów z różnych środowisk, którzy wspólnie pracowali nad nowymi pomysłami biznesowymi i koncepcjami produktów, które mogłyby pomóc w bardziej zrównoważonym spożyciu owoców i warzyw nie tylko podczas COVID-19, ale także w przypadku przyszłych zakłóceń, takich jak zmiany klimatu i inne pandemie.
USDA przewiduje, że światowa produkcja gruszek w sezonie 2020/21 spadnie o 4,5% tj. o ponad 1 milion t do 22,2 mln t. Zakładając normalne warunki uprawowe, produkcja gruszek w UE wzrośnie o prawie 13,4%, do 2,3 mln t.