Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Substancje dodatkowe, aromaty, enzymy w przetwórstwie spożywczym. regulacje prawne, praktyka stosowania i kontrola - szkolenie ON-LINE

Data: 28.04.2022 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h

Cel szkolenia

Podczas szkolenia uczestnicy dowiedzą się jakie są aktualne wymagania dotyczące stosowania dozwolonych substancji
dodatkowych w przetwórstwie spożywczym, nabędą umiejętności w prawidłowym poruszaniu się w aktualnych
przepisach dotyczących dodatków do żywności i ich interpretacji. Będą mieli także okazję skonsultować się z ekspertem
w sprawie stosowania i kontroli wybranych substancji dodatkowych.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie skierowane jest do technologów, kierowników i pracowników produkcji, kierowników jakości,
pracowników działów jakości i laboratoriów.

Program

PROGRAM SZKOLENIA:
WYKŁADY:
1. Aktualne przepisy prawne regulujące zasady stosowania dozwolonych substancji dodatkowych
• Dozwolone substancje dodatkowe i składniki żywności – kryteria podziału
• Unijny wykaz dodatków do żywności – budowa, poruszanie się w przepisach i prawidłowa interpretacja zapisów
• Kategoryzacja żywności w aspekcie prawidłowego stosowania dodatków do żywności
• Sposób deklaracji dodatków w wykazie składników
• Pominięcie deklaracji dodatków (zasada przenoszenia - omówienie szkicu przewodnika Komisji Europejskiej)
2. Barwniki a żywność barwiąca
3. Stosowanie oraz oznakowanie aromatów
• Definicja aromatu
• Znakowanie aromatów naturalnych
• Aromat vs wizerunek na etykiecie
4. Uregulowania prawne w zakresie stosowania enzymów w produkcji żywności
• Wspólnotowa lista enzymów spożywczych
• Enzymy jako substancje pomocnicze w przetwórstwie – przewodnik Komisji Europejskiej
• Znakowanie środków spożywczych zawierających enzymy
5. Znakowanie żywności bez dodatków
• Jak bezpiecznie wyróżnić produkt bez dodatków

Trend clean label – komunikaty problemowe, np. „bez konserwantów”, „bez wzmacniaczy smaku” itp.

6. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.

 

https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-94_ON-LINE_Substancje-dodatkowe-aromaty-enzymy-w-przetworstwie-spoz_2022-.pdf 

Warunki uczestnictwa

Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej

 

https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-94_ON-LINE_Substancje-dodatkowe-aromaty-enzymy-w-przetworstwie-spoz_2022-.pdf

 

https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/

 

 

 

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn