Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 09.05.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Celem szkolenia jest przedstawienie aktualnych wymogów prawnych w zakresie możliwości stosowania dodatków technologicznych, aromatów oraz enzymów w produkcji spożywczej. Uczestnicy spotkania dowiedzą w jaki sposób poruszać się w odpowiedniej legislacji, a także w jaki sposób znakować produkty zawierające dodatki / aromaty / enzymy. Przedstawiona zostanie także problematyka dodatków określanych jako „clean label”.
Szkolenie skierowane jest do technologów, kierowników i pracowników produkcji, kierowników ds. jakości, pracowników działów jakości i laboratoriów.
WYKŁADY:
1. Aktualne przepisy regulujące zasady stosowania dozwolonych substancji dodatkowych
· Podstawowe zasady związane ze stosowaniem dodatków
· Unijny wykaz dodatków do żywności – budowa, sposób poruszania się, prawidłowa interpretacja zapisów
· Kategoryzacja żywności w aspekcie stosowania dodatków do żywności
· Zasada przenoszenia - omówienie szkicu przewodnika Komisji Europejskiej
· Barwniki vs żywność barwiąca
· Sposób deklaracji dodatków w wykazie składników oraz możliwości pominięcia deklaracji
2. Stosowanie oraz oznakowanie aromatów
· Definicja aromatu w kontekście stosowania preparatów funkcjonalnych typu „clean label”
· Znakowanie aromatów naturalnych
· Aromat vs wizerunek na etykiecie
3. Uregulowania prawne w zakresie stosowania enzymów w produkcji żywności
· Wspólnotowa lista enzymów spożywczych
· Enzymy jako substancje pomocnicze w przetwórstwie – przewodnik Komisji Europejskiej
· Znakowanie środków spożywczych zawierających enzymy
4. Znakowanie żywności bez dodatków
· Jak bezpiecznie wyróżnić produkt bez dodatków?
· Trend clean label – komunikaty negatywne typu „bez konserwantów”, „bez wzmacniaczy smaku” itp.
5. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12259&place_id=0
Program szkolenia: https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-94_JB_Substancje-dodatkowe-aromaty-enzymy-w-przetworstwie-spoz_2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46.
Zapytaj organizatora o szczegóły