Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na stronie Kancelarii Prezesa Rady Ministrów 2 września została opublikowana informacja o pracach nad projektem ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia[1].
Projektowane zmiany dotyczą suplementów diety.
Planowany termin przyjęcia projektu przez Radę Ministrów to IV kwartał 2022 r.
Jak wynika z informacji o przyczynach i potrzebie wprowadzenia rozwiązań planowanych w projekcie: „Projektowana zmiana ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021, z późn. zm.) wynika z konieczności dostosowania instrumentów nadzoru rynku środków spożywczych objętych powiadomieniem o pierwszym wprowadzeniu do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przede wszystkim suplementów diety, do dynamicznie rozwijającego się rynku tych produktów. […]
Projekt ustawy przewiduje uszczegółowienie zasad dotyczących prezentacji lub reklamy suplementów diety mając na uwadze ochronę zdrowia i życia konsumentów oraz podnoszenie świadomości społeczeństwa. Wynika to z tego, że niektóre praktyki stosowane przez przedsiębiorców mogą wprowadzać konsumentów w błąd, co do właściwości suplementów diety i w związku z tym niezbędne jest wprowadzenie zakazu takich praktyk. […]
Rozwiązania zaproponowane w projekcie:
Planowany termin przyjęcia projektu przez Radę Ministrów to IV kwartał 2022 r.
O postępie prac nad projektem będziemy informować na bieżąco w aktualnościach i NEWSLETTERZE IGI FOOD LAW.
[1] https://www.gov.pl/web/premier/projekt-ustawy-o-zmianie-ustawy-o-bezpieczenstwie-zywnosci-i-zywienia
Słowa kluczowe: #foodsafety #healthyfood #suple #suplementy #foodlaw