Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Urzędowa Kontrola Żywności (12): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (04-17.10.2017)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Szanowni Państwo,

poniżej przedstawiamy Państwu przegląd doniesień z ostanich dwóch tygodni (04-17.10.2017) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Poniżej znajduje się lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) oraz informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych takich jak: Państwowa Inspekcja Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Weterynarii, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

 

Lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (04-17.10.2017):

  1. fipronil (0.253 mg/kg - ppm) w jajach (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: zniszczenie)
  2. Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g) w mrożonych filetach z kurczaka (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: ponowne odesłanie)
  3. Salmonella (obecność/25g) w organicznym mielonym imbirze (surowiec z Holandii) (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: wycofanie od konsumentów)
  4. Salmonella enterica ser. Derby (obecność/25g) w suszonych świńskich uszach (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: konfiskata)
  5. nieautoryzowana obecność chelatu aminokwasowu magnezu w suplemencie diety (ocena ryzyka: brak decyzjipodjęte działanie: brak produktu na stanie)
  6. nieautoryzowana obecność evodiaminy w suplemencie diety ze Stanów Zjednocznych przez Polskę (ocena ryzyka: brak decyzji; podjęte działanie: brak produktu na stanie)
  7. Salmonella enterica ser. Typhimurium (obecność/25g)w mrożonych całych kurczakach (ocena ryzyka: poważne podjęte działanie: brak produktu na stanie)
  8. nieautoryzowana obecność chelatu kreatyny magnezowej w suplemencie diety (ocena ryzyka: brak decyzji; podjęte działanie: poinformowanie władz)
  9. nieautoryzowana obecność chelatu kreatyny magnezowej w suplemencie diety (ocena ryzyka: brak decyzji; podjęte działanie: poinformowanie władz)

 

Informacje i komunikaty z Inspekcji Państwowych:

Komunikaty PIORiN:

Nowe Prawo Zdrowia Roślin – jednolite wzory paszportów roślin w Unii Europejskiej

Szkolenie w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach

Komunikaty IJHARS:

Zawiadomienie dotyczące podwójnej jakości żywności

Komunikaty GIW:

Informacja o uzgodnieniu wzoru świadectwa weterynaryjnego dla dodatków paszowych, premiksów oraz pasz niezawierających składników pochodzenia zwierzęcego

Komunikaty UOKiK

100 dni ustawy o przewadze kontraktowej

 

Wybierz temat: RASFF

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.