Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wina, napoje spirytusowe i pozostałe środki spożywcze – nowa wersja rejestru oznaczeń geograficznych eAmbrosia

10 stycznia Komisja Europejska ogłosiła zakończenie prac nad łączeniem rejestrów oznaczeń geograficznych i aktualnie baza danych eAmbrosia – unijny rejestr oznaczeń geograficznych zawiera oznaczenia artykułów rolno-spożywczych, wina i napojów spirytusowych chronionych w UE.

Nowy rejestr jest bardziej przejrzysty a wyszukiwanie informacji uproszczone. Podstawową jego zaletą jest to, że łączy informacje zawarte uprzednio w 3 odrębnych rejestrach (DOOR, e-Spirit-Drinks i e Bacchus).

Teraz każdy ma ułatwiony dostęp do informacji na temat wszystkich oznaczeń geograficznych. Szczególnie ważna dla firm może być informacja na temat statusu oznaczenia (złożony wniosek, opublikowany lub zarejestrowanych) oraz bezpośredniego linku do podstawy prawnej przyznającej ochronę. Rejestr pozwala na zawężenie wyszukiwania wyłącznie do oznaczeń z UE lub spoza UE.

PODSTAWY

Oznaczenia geograficzne chronią prawnie ponad 3300 nazw produktów. Stanowią one promocję unikalnych cechy produktów. Każde oznaczenie geograficzne ma określone wymagania prawne dotyczące sposobu wytwarzania produktu a jego celem jest jednocześnie zapewnienie gwarancji jakości produktów.

Wśród chronionych produktów znajdują się min.: Feta, Prosciutto di Parma, Ouzo i Rioja.

Ostatni wniosek z Polski dotyczył „podpiwka kujawskiego”. Na rozpatrzenie czekają także Półtorak -, Dwójniak - , Trójniak - , Czwórniak - staropolski tradycyjny oraz suska sechlońska.

Najnowszą pozycją w Rejestrze jest opublikowany wczoraj (16 stycznia) wniosek z Rumunii o rejestrację „Caşcaval de Săveni” półtwardego sera dojrzałego (dojrzewający przez co najmniej 60 dni). 

ZNACZENIE DLA FIRM

Z rejestru możemy łatwo i szybko dowiedzieć się czy dany produkt, a w szczególności jego nazwa posiada szczególną ochronę prawną, np.: nazwa „DARJEELING” posiada chronione oznaczenie geograficzne co oznacza szczególne wymogi dotyczące oznakowania tej herbaty, a pięcioletni okres przejściowy skończył się ponad 2 lata temu.

Na polskim rynku można znaleźć produkty, których oznakowanie odnosi się do chronionych nazw, i których zgodność z przepisami wymaga weryfikacji np. cydr szampański.

Rejestr dostępny jest TUTAJ: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/geographical-indications-register/


Wszelkie pytania dotyczące oznaczeń geograficznych oraz innych kwestii związanych ze znakowaniem i reklamą żywności prosimy kierować do Izabeli Tańskiej - Doradcy ds. Prawa Żywnościowego izabela.tanska@igifc.pl

 

Słowa kluczowe: znakowanie żywności, nazwa, wykaz składników, oznaczenia

Autor: Izabela Tańska, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, Prezes Zarządu IGIFC

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.