Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Witarianizm to dieta opartana jedzeniu pokarmów roślinnych, które nie były poddaneżadnej obróbce termicznej, z wyjątkiem podgrzewania do 40°C. Ponadto wykluczyć należy z jadłospisu wysoko przetworzone produkty.
Ciągłe jedzenie bez gotowania? Czy jest to dla nas dobre?
Witarianie uważają, że spożywanie posiłków przygotowanych wg ich głównych zasad jest dla nas najlepszą drogą by być w pełni zdrowym i szczęśliwym, w końcu takim sposobem żywili się nasi przodkowie i, jak uważają, byli zdrowsi. Często podnoszonymi głosami w ostatnich latach są hasła: „unikaj smażenia, pieczenia czy gotowania potraw, bo to zabija wszelkie zawarte w nich cenne dla nas witaminy i związki mineralne ˮ czy „jedz jak najczęściej warzywa i to w ich podstawowej postaci, tj. ‘na surowo’”. Istnieje kilka odmian witarianizmu:, przy czym najczęściej stosowaną dietą jest witarianizm oparty wyłącznie na diecie roślinnej. Część witarian spożywa tylko owoce i warzywa ograniczając tłuszcze roślinne, w tym z pestek dyni czy słonecznika, ale także ogranicza spożycie orzechów. Witarianizm wegetariański dopuszcza się spożycia mleka i jego przetworów oraz jaj. Witarianizm wegański opiera się na wykluczeniu z diety wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Odmiana frutariańska witarianizmu wegańskiego zaleca spożywanie tylko owoców(na surowo), juiceariańska picie wyłącznie świeżo wyciskanych soków z warzyw i owoców, asprautarianizm dopuszcza wyłącznie jedzenie kiełków roślinnych. Co ciekawe istnieje również witarianizm całkowicie w wersji mięsnej. Osoby stosujące tą dietę spożywają produkty pochodzenia
Czy warto przejść na dietę Raw food?
Dieta Raw, z uwagi na wykluczenie obróbki termicznej, pozwala zachować wszystkie składników odżywcze żywności, w tym witaminy czy enzymy ułatwiające pracę naszego układu pokarmowego.
Zaletą diety Raw food jest „efekt odchudzający” gdyż jest ona przede wszystkim lekka, łatwostrawna i oczyszczająca organizm z toksyn. Kolejną zaletą jest brak produktów bogatych w nasycone tłuszcze tłuszczowe trans, które są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Ponadto obserwuje się zmniejszenie ryzyka chorób cywilizacyjnych.
Richard Wrangham, profesor antropologii biologicznej, wysuwa tezę, iż jedzenie pokarmu gotowanego jest bardziej „naturalne” dla człowieka, ponieważ ludzki układ pokarmowy wyewoluował do jedzenia takich pokarmów. Według niektórych naukowców gotowanie jedzenia jest korzystne ze względu na pozbywanie się w procesie obróbki termicznej czynników chorobotwórczych takich jak bakterie salmonelli i groźnego dla życia jadu kiełbasianego. Uważa się, że podczas ewolucji ludzki układ pokarmowy przystosował się właśnie do jedzenia pokarmów gotowanych, pieczonych i smażonych. Zwiększyła się pojemność czaszki człekokształtnych, zmniejszyła się pojemność przewodu pokarmowego, zmniejszyły się zęby i kły, które wcześniej przystosowane były do rozszarpywania, gryzienia i przeżuwania pokarmów surowych, w tym surowego mięsa. Poza tym zdaniem niektórych badaczy jedzenie wcale nie traci tak bardzo na wartości odżywczej w procesie gotowania, co więcej – niektóre cenne składniki uwalniane są właśnie podczas obróbki termicznej. W odniesieniu do warzyw należy poczynić jeszcze jedną uwag. Nawet jeśli podczas podgrzewania część ich składników odżywczych ulega zniszczeniu, to z drugiej strony-wiele z nich dopiero po ugotowaniu czy upieczeniu staję się dla nas osiągalnych. Wysoka temperatura niszczy ściany komórkowe surowców roślinnych i sprawi, że nasz organizm zyskuje dostęp do składników, które wcześniej były pilnie strzeżone pozamykane wewnątrz komórek. Dobrym przykładem są pomidory, które stają się znacznie bardziej wartościowe po termicznym obróbce termicznej, ponieważ wzrasta dostępność zawartego w nich likopenu, a także poprawia się ich całkowita aktywność antyoksydacyjna, nie wspominając o takich surowcach roślinnych, których nie da się spożywać bez gotowania lub pieczenia, jak ziemniaki, czy strączki. Warto również dodać, że w odniesieniu do wielu produktów wskazane jest spożywanie ich zarówno w postaci surowej, jak i ugotowanej. Na przykład, surowa marchew jest lepszym źródłem polifenoli, ale karotenoidy, które są w niej zawarte, stają się dla nas lepiej przyswajalne po obróbce termicznej.
Co więcej, obróbka termiczna pozwala wyeliminować tak zwanych substancji antyodżywczych, które mogą utrudniać przyswajanie cennych składników z pokarmu, jak cynk, żelazo, wapń czy magnez. Z tego też powodu zjedzenie takiej samej ilości podgrzanego brokułu dostarczy nam więcej żelaza czy wapnia niż brokuł surowy.
Witarianizm jest dietą restrykcyjną, niedobirową i nie jest korzystny dla wszystkich. Przed rozpoczęciem diety opartej wyłącznie na surowych produktach warto skonsultować się z lekarzem. Nie trzeba od razu stawać się „zawodowym” witarianem i rezygnować ze wszystkiego co się jadło do tej pory. Jeśli bardzo chcemy poczuć moc i zdrowie ducha, dostarczyć sobie większej dawki witamin i minerałów oraz odczuć spadek zbędnych kilogramów ,możemy spróbować kilkudniowej diety Raw food tylko i wyłącznie jako „chwilowy detoks”.
Źródła:
http://www.medonet.pl/zdrowie,witarianizm---zasady-diety--zalety--wady,artykul,1729581.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Witarianizm
https://www.crazynauka.pl/czy-witarianizm-jedzenie-na-surowo-to-zdrowa-dieta/
Słowa kluczowe: raw food, witarianizm, na surowo, jedzenie bez gotowania