Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wpływ suplementacji paszy cynkiem na przydatność technologiczną mięsa drobiowego

Spożycie drobiu z roku na rok jest coraz wyższe. W związku z tym wzrasta również jego produkcja. Stawia to przed producentami duże wyzwania, aby przy zintensyfikowanej produkcji zachować wysoką jakość mięsa.Najważniejszymi problemami pojawiającymi się w intensywnym chowie drobiu są złamania kości, krwiste plamy, miopatia mięśni piersiowych, white stripping oraz choroba zielonych mięśni. Wady te wynikają z szybkiego wzrostu drobiu w krótkim czasie, przez co rozwój niektórych tkanek jest zaburzony. Mięso wadliwe w większości nie zostaje przekazane do obrotu, co wiąże się ze stratami w produkcji. Z uwagi na narastający problem studenci działający w Kole Naukowym Żywieniowców SGGW pod opieką dr hab. Danuty Jaworskiej przeprowadzili projekt, który miał na celu zbadanie wpływu suplementacji paszy cynkiem na zdrowie kurcząt oraz jakość miesa a przy tym zminimalizowanie strat w produkcji.

Mięso drobiowe cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów zarówno w Polsce, Europie jak i na całym świecie. Konsumenci cenią delikatny smak, łatwość przygotowania, niską zawartość tłuszczu oraz wysoką zawartość białka. Spożycie drobiu z roku na rok jest coraz wyższe, w związku z tym wzrasta również jego produkcja. Stawia to przed producentami duże wyzwania, aby przy zintensyfikowanej produkcji zachować jak najwyższą jakość mięsa.

Problemy napotykane w chowie drobiu

            Najważniejszymi problemami pojawiającymi się przy intensywnym chowie drobiu są złamania kości, krwiste plamy, miopatia mięśni piersiowych, white stripping oraz choroba zielonych mięśni. Wady te wynikają ze zbyt szybkiego wzrostu drobiu w krótkim czasie, przez co rozwój niektórych tkanek jest zaburzony. Mięso wadliwe w większości nie zostaje przekazane do obrotu, co wiąże się z dużymi stratami w produkcji. Z uwagi na narastający problem studenci działający w Kole Naukowym Żywieniowców SGGW pod opieką dr. hab. Danuty Jaworskiej przeprowadzili projekt, który miał na celu zbadanie wpływu suplementacji paszy cynkiem na zdrowie kurcząt oraz jakość miesą a przy tym zminimalizowanie strat w produkcji.

Suplementacja paszy

            Pasza jest źródłem wszystkich makro- i mikroelementów, dlatego coraz powszechniej stosuje się jej suplementację. Składniki pokarmowe podawane są w różnej formie pod względem chemicznym i fizycznym, co wpływa na wykorzystanie tych substancji przez organizm. Chelaty, które są organicznym kompleksem charakteryzują się lepszym przyswajaniem.  Ze względu na swoją budowę nie reagują one ze związkami, które obniżałyby wchłanianie pierwiastków oraz mają inną drogę wchłaniania i transportu.

Cynk

            Cynk jest pierwiastkiem, który w organizmie pełni wiele istotnych funkcji m. in. warunkuje prawidłowy rozwój i wzrost, stabilizuje układ kostny, wspomaga proces regeneracji tkanek i gojenie się ran. W związku z tym producenci postanowili wprowadzić ten pierwiastek do paszy drobiu, aby zredukować wady mięsa wynikające właśnie z upośledzenia tych funkcji w organizmie zwierząt.

Wpływ suplementacji cynkiem na jakość technologiczną

            W badaniach nad jakością technologiczną mięsa surowego zauważono, że dodatek cynku organicznego nie wpływa na pH, ale ma istotny wpływ na redukcję wycieku naturalnego oraz zmniejszenie udziału barwy żółtej w tkance mięśniowej. Po obróbce cieplnej nie zauważono znaczących różnic w porównaniu do mięsa suplementowanego cynkiem nieorganicznym.

Wpływ suplementacji cynkiem na jakość sensoryczną mięsa

            Pasza z dodatkiem cynku w postaci kompleksu organicznego wpłynęła na poprawę zapachu gotowanego mięsa, kruchości oraz jakości ogólnej. Dodatek cynku do paszy w postaci kompleksu organicznego może wpływać nie tylko na poprawę wydajności chowu drobiu przez zmniejszenie wad mięsa, ale jest również korzystnym dodatkiem, który podnosi jakość sensoryczną mięsa. Jest to dodatkowy atut zarówno dla producentów jak i konsumentów.

Słowa kluczowe:

Autor: Magdalena Kalińska

Artykuł_opublikowany_dzięki_firmie

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.