Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Spożycie drobiu z roku na rok jest coraz wyższe. W związku z tym wzrasta również jego produkcja. Stawia to przed producentami duże wyzwania, aby przy zintensyfikowanej produkcji zachować wysoką jakość mięsa.Najważniejszymi problemami pojawiającymi się w intensywnym chowie drobiu są złamania kości, krwiste plamy, miopatia mięśni piersiowych, white stripping oraz choroba zielonych mięśni. Wady te wynikają z szybkiego wzrostu drobiu w krótkim czasie, przez co rozwój niektórych tkanek jest zaburzony. Mięso wadliwe w większości nie zostaje przekazane do obrotu, co wiąże się ze stratami w produkcji. Z uwagi na narastający problem studenci działający w Kole Naukowym Żywieniowców SGGW pod opieką dr hab. Danuty Jaworskiej przeprowadzili projekt, który miał na celu zbadanie wpływu suplementacji paszy cynkiem na zdrowie kurcząt oraz jakość miesa a przy tym zminimalizowanie strat w produkcji.
Mięso drobiowe cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów zarówno w Polsce, Europie jak i na całym świecie. Konsumenci cenią delikatny smak, łatwość przygotowania, niską zawartość tłuszczu oraz wysoką zawartość białka. Spożycie drobiu z roku na rok jest coraz wyższe, w związku z tym wzrasta również jego produkcja. Stawia to przed producentami duże wyzwania, aby przy zintensyfikowanej produkcji zachować jak najwyższą jakość mięsa.
Problemy napotykane w chowie drobiu
Najważniejszymi problemami pojawiającymi się przy intensywnym chowie drobiu są złamania kości, krwiste plamy, miopatia mięśni piersiowych, white stripping oraz choroba zielonych mięśni. Wady te wynikają ze zbyt szybkiego wzrostu drobiu w krótkim czasie, przez co rozwój niektórych tkanek jest zaburzony. Mięso wadliwe w większości nie zostaje przekazane do obrotu, co wiąże się z dużymi stratami w produkcji. Z uwagi na narastający problem studenci działający w Kole Naukowym Żywieniowców SGGW pod opieką dr. hab. Danuty Jaworskiej przeprowadzili projekt, który miał na celu zbadanie wpływu suplementacji paszy cynkiem na zdrowie kurcząt oraz jakość miesą a przy tym zminimalizowanie strat w produkcji.
Suplementacja paszy
Pasza jest źródłem wszystkich makro- i mikroelementów, dlatego coraz powszechniej stosuje się jej suplementację. Składniki pokarmowe podawane są w różnej formie pod względem chemicznym i fizycznym, co wpływa na wykorzystanie tych substancji przez organizm. Chelaty, które są organicznym kompleksem charakteryzują się lepszym przyswajaniem. Ze względu na swoją budowę nie reagują one ze związkami, które obniżałyby wchłanianie pierwiastków oraz mają inną drogę wchłaniania i transportu.
Cynk
Cynk jest pierwiastkiem, który w organizmie pełni wiele istotnych funkcji m. in. warunkuje prawidłowy rozwój i wzrost, stabilizuje układ kostny, wspomaga proces regeneracji tkanek i gojenie się ran. W związku z tym producenci postanowili wprowadzić ten pierwiastek do paszy drobiu, aby zredukować wady mięsa wynikające właśnie z upośledzenia tych funkcji w organizmie zwierząt.
Wpływ suplementacji cynkiem na jakość technologiczną
W badaniach nad jakością technologiczną mięsa surowego zauważono, że dodatek cynku organicznego nie wpływa na pH, ale ma istotny wpływ na redukcję wycieku naturalnego oraz zmniejszenie udziału barwy żółtej w tkance mięśniowej. Po obróbce cieplnej nie zauważono znaczących różnic w porównaniu do mięsa suplementowanego cynkiem nieorganicznym.
Wpływ suplementacji cynkiem na jakość sensoryczną mięsa
Pasza z dodatkiem cynku w postaci kompleksu organicznego wpłynęła na poprawę zapachu gotowanego mięsa, kruchości oraz jakości ogólnej. Dodatek cynku do paszy w postaci kompleksu organicznego może wpływać nie tylko na poprawę wydajności chowu drobiu przez zmniejszenie wad mięsa, ale jest również korzystnym dodatkiem, który podnosi jakość sensoryczną mięsa. Jest to dodatkowy atut zarówno dla producentów jak i konsumentów.
Słowa kluczowe: