Koło Naukowe Żywieniowców
„Ambicja, Rozwój, Wiedza, Profesjonalizm – jako klucz do perfekcji”.
Od 2016 reaktywowane pod nową nazwą (dawniej Koło Naukowe Żywieniowców i Dietetyków). Koło to atrakcyjna organizacja studencka działająca na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Ma za zadanie zrzeszanie studentów głównie kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności, a także wielu studentów z innych kierunków pasjonujących się szeroko pojętą tematyką żywienia człowieka oraz technologii żywności.
Działalność Koła
Studenci w ramach działalności Koła biorą udział w różnych projektach. Są to przedsięwzięcia nie tylko uczelniane, ale również opierające się na współpracy z jednostkami zewnętrznymi. W konsekwencji tego, studenci mają możliwość poszerzania zainteresowań z tematyki związanej z żywnością i żywieniem. Działalność członków Koła jest wizytówką wydziału podczas organizowanych przez jego władze imprez i event-ów.
Realizowane projekty
Obecnie członkowie Kola mają możliwość wykazania się w ramach współpracy w projekcie „Dobra Praktyka Żywieniowa Gimnazjalistów”. Jest to inicjatywa realizowana w ramach programu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego „Uniwersytet Młodych Wynalazców”. Ponadto niedawno Koło nawiązało współpracę z międzynarodową firmą Merieux Nutri Sciences zajmującą się Jakością i Bezpieczeństwem Żywności. Studenci mieli okazję współpracować również z Urzędem Miasta Stołecznego Warszawy. W ramach tego projektu mieli za zadanie przygotować raport dotyczący żywienia dzieci w szkołach podstawowych na terenie stolicy. Koło Naukowe Żywieniowców współpracuje również z innymi organizacjami np. Bankiem Żywności.
Działalnosć naukowa
W ramach działalności realizowane są także badania, których inicjatorami są nasi studenci. Najlepsze z nich prezentowane są na licznych konferencjach naukowych. Niejednokrotnie prace naszych kolegów zostały nagrodzone i opublikowane. Działalność Koła przyczynia się także do szerzenia wiedzy żywieniowej wśród dzieci i dorosłych, poprzez udział studentów w warsztatach żywieniowych oraz lekcjach dla dzieci. Dodatkowym narzędziem Koła, poszerzającym wiedzę z zakresu żywności oraz żywienia człowieka jest prężnie działający fanpage Koła Naukowego Żywieniowców na portalu Facebook.
Obszary zainteresowania
Koło Naukowe Żywieniowców zajmuje się między innymi tematyką związaną z szeroko pojętymi zjawiskami zachodzącymi w żywności, rolnictwem i żywnością ekologiczną oraz żywnością funkcjonalną i wygodną. Najnowsze prace członków Koła obejmują innowacje w projektowaniu żywności, a także ciekawe rozwiązania w wykorzystywaniu surowców poprodukcyjnych. Koło Naukowe Żywieniowców podpisuje się pod działaniami zapobiegającymi marnotrawieniu żywności na świecie. Ma także na celu zapewnienie szeroko pojętego bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Korzyści dla członków
Praktyczna działalność Koła Naukowego Żywieniowców polegająca na współpracy z firmami działającymi na rynku sektora żywnościowego daje jego członkom szereg możliwości rozwoju, poznania potencjalnych pracodawców oraz zdobycia doświadczenia na wysokim poziomie potwierdzonego wiedzą teoretyczną.
Osiągnięcia
Działaność Koła Naukowego Żywieniowców za rok 2017 została nagrodzona 12 wyróżnieniami podczas XLIV Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych SGGW o czym przeczytać można na http://wnzck.sggw.pl/aktualnosci/sukcesy-kola-naukowego-zywieniowcow-na-xliv-przegladzie-dorobku-kol-naukowych-sggw/
Słowa kluczowe: