Wyniki XLIV Przeglądu Dorobku Kół Naukowych SGGW
Serdecznie dziękujemy za możliwość dołączenia do projektu FoodFakty+.
Chcielibyśmy na początek podzielić się informacjami z XLIV Przeglądu Dorobku Kół Naukowych, zorganizowanego przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Przegląd ten był podsumowaniem całej naszej pracy w 2017 roku.
Nasze Koło Naukowe do Przeglądu zgłosiło 16 projektów, z których aż 11 prac zostało wyróżnionych! To dla nas ogromne osiągnięcie, gdyż każde zdobyte wyróżnienie wśród aż 252 prac zgłoszonych w Przeglądzie jest na wagę złota!
Dodatkowo, oprócz nagród indywidualnych, jako Koło zdobyliśmy II miejsce w klasyfikacji generalnej, zdobywając 53 punkty!
Wystartowaliśmy w 4 sekcjach:
- Człowiek i jego otoczenie (8 prezentacji)
- Ekonomia i nauki społeczne (2 prezentacje)
- Hodowla i żywienie zwierząt (1 prezentacja)
- Sekcji posterowa (5 prac)
W sekcji "Człowiek i jego otoczenie":
- I Nagrodę zdobyły Ewelina Pieczykolan i Małgorzata Sobieralska z prezentacją „Wykorzystanie makuchów jako surowca wzbogacającego żywność w związki bioaktywne na przykładzie przekąsek” pod opieką dr hab. Danuty Jaworskiej
- I Nagrodę zdobyli: Aleksandra Jaskulska i Wojciech Grodzicki z prezentacją „Zastosowanie nadtlenku wodoru jako ekologicznej metody dezynfekcji ziarna w produkcji kiełków spożywczych” pod opieką dr inż. Doroty Zielińskiej
- II Nagrodę otrzymała Monika Wroniszewska przedstawiająca projekt „Owady jako źródło białka w projektowaniu napojów wysokobiałkowych dla sportowców” pod opieką dr inż. Moniki Hoffmann
- Wyróżnienie za pracę „Warsztaty dla przedszkolaków i ich rodziców jako działania kształtujące dobre nawyki żywieniowe” autorstwa Karoliny Misztal, Julity Łubińskiej i Karoliny Łazugi pod opieką naukową dr hab. Ewy Czarnieckiej-Skubiny
- Wyróżnienie za pracę „Żelki na bazie składników naturalnych jako alternatywa dla słodyczy tradycyjnych” autorstwa Marcina Kruka, Bartłomieja Mierzejewskiego i Tomasza Wójcika pod opieką dr hab. Danuty Jaworskiej
- Wyróżnienie za pracę „Zwyczaje żywieniowe uczniów szkół wiejskich w wybranych miejscowościach” zaprezentowane przez Monikę Miernicką i Kingę Kozikowską pod opieką dr hab. Ewy Czarnieckiej- Skubiny
W sekcji „Ekonomia i nauki społeczne”:
- I Nagrodę zdobył Mariusz Żuk za pracę „Przetwórstwo żywności jako sposób resocjalizacji osób wykluczonych społecznie”, której opiekunem naukowym była dr hab. Danuta Jaworska
- III Nagrodę zdobyli: Jowita Kaczyńska i Karol Krakówko za przestawienie problemu „Sytuacji gospodarki żywnościowej krajów objętych wojną” pod opieką dr hab. Krystyny Rejman
W sekcji „Hodowla i żywienie zwierząt”:
- Wyróżnienie zdobyły: Magdaleny Kalińskiej i Pauliny Kałęckiej z pracą nt. „Wpływu suplementacji paszy cynkiem na przydatność technologiczną mięsa drobiowego” pod kierunkiem prof. dr hab. Wiesława Przybylskiego
W sekcji posterowej:
- III Nagroda powędrowała do Moniki Wroniszewskiej przedstawiającej bardzo nowatorskie rozwiązanie w pracy „Food box- zdrowie w pudełku” pod kierunkiem dr hab. Danuty Jaworskiej
- Wyróżnienie zdobyła praca Mariusza Żuka pt. „Wypieki funkcjonalne dla osób chorych na celiakię” pod kierunkiem dr hab. Danuty Jaworskiej
Słowa kluczowe: