Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nowa linia do panierowania 1000 mm firmy Marel umożliwia elastyczne konfiguracje
Globalny popyt na większe ilości i bardziej zróżnicowane gotowe dania skłonił Marel do opracowania nowej linii do panierowania o szerokości 1000 mm. Kryzys Covid-19 przyspieszył ten proces, powodując nagłe trendy rynkowe, takie jak częstsze spożywanie posiłków w domu i wzrost liczby dań na wynos. Dania gotowe są zatem popularniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Nowa modułowa linia do panierowania 1000 mm firmy Marel to najlepsze rozwiązanie pozwalające zaspokoić wszelkie zapotrzebowanie na najszerszy zakres produktów najwyższej jakości w dużych ilościach.
Więcej produktów, większe zróżnicowanie produktów, produkty mieszane i dopasowane, szybka zmiana rodzajów produktów– wszystkie te wymagania pokazują, że producenci dań gotowych stoją dziś przed wyzwaniem zapewnienia większej elastyczności produkcji. Muszą wytwarzać wiele różnych typów produktów, a wszystkie przy wyższych wydajnościach, niż pozwalają na to istniejące rozwiązania. Presja ze strony rynku oznacza presję na obniżanie kosztów pracy i produkcji. Ponadto konsumenci akceptują na swoich talerzach wyłącznie gotowe dania wysokiej jakości. Przetwórcy mieli trudności ze znalezieniem odpowiednich rozwiązań w zakresie panierowania, które byłyby w stanie spełnić wszystkie wymagania. Aż do teraz! Nowa linia do panierowania 1000 mm firmy Marel spełnia wszystkie oczekiwania. Jej możliwości wysokiej jakości panierowania nie mają sobie równych na rynku, niezależnie od tego, czy jest to panierka domowa, gruboziarnista, drobnoziarnista czy tempura.
Aby umożliwić zwiększenie wydajności, nowe maszyny 1000 mm: Aktywny Aplikator Mąki, Aktywny Aplikator Ciasta i Aktywny Aplikator Tempury wyposażono w szersze taśmy i bardziej wytrzymałe, odporne na uszkodzenia konstrukcje. Systemy te stanowią doskonałą podstawę dla dobrze wyglądającego produktu końcowego dzięki bezkonkurencyjnie równomiernemu pokryciu zarówno górnej, jak i dolnej części produktów, praktycznie bez śladów taśmy. Najbardziej charakterystycznymi elementami nowej linii o szerokości 1000 mm są jednak RevoCrumb i RevoBreader. RevoCrumb zapewnia doskonałą kontrolę nad rozkładem panieru w celu uzyskania precyzyjnie opanierowanych produktów. Dzięki unikalnemu systemowi zarządzania okruchami RevoCrumb oddziela okruchy grube od drobnych i umożliwia niezależną regulację górnej i dolnej warstwy, zapewniając optymalne, wszechstronne pokrycie panierką. W jednej obudowie RevoBreadera znajdują się dwa tryby pracy: płaski i bębnowy, co umożliwia szybkie i łatwe przełączanie między produktami w domowym stylu i standardowymi panierowanymi. Unikalna wielkość bębna RevoBreadera zapewnia perfekcyjną teksturę domowego dania, idealną zarówno dla detalistów, jak i restauracji szybkiej obsługi.
Planując linię do panierowania 1000 mm, należy przede wszystkim mieć na uwadze produkty końcowe. Każdy produkt końcowy może wymagać specyficznej konfiguracji. Aby sprostać tym potrzebom, modułowa linia do panierowania 1000 mm firmy Marel obejmuje różne elementy konstrukcyjne. Umożliwiając różne kombinacje modułów, ta elastyczna linia może tworzyć szeroką gamę produktów końcowych. w celu szybkiego przejścia z jednego typu produktu na inny moduły można dodawać, usuwać lub zastępować innymi. Ostateczna konfiguracja linii do panierowania 1000 mm w zakładzie przetwórczym zależy w dużej mierze od produktu końcowego. Podwójna konfiguracja RevoBreadera jest idealna do produktów z kością w opakowaniach zbiorczych, takich jak na przykład domowe skrzydełka z kurczaka. Pierwszy RevoBreader pełni funkcję wstępnego oprószacza. Powłoka wstępnego oprószania jest nakładana w trybie bębnowym i dociera do każdej szczeliny w produktach „pomarszczonych”, takich jak skrzydełka.
Rozprowadza ona produkt zbiorczy równomiernie na taśmie, eliminując konieczność pracy ręcznej. Aktywny Aplikator Tempury i druga maszyna RevoBreader – tym razem do panierowania na sucho w trybie bębnowym – kończą proces panierowania.
Zmieniające się warunki rynkowe spowodowały, że przetwórcy proszą Marel o systemy do produkcji żywności gotowej o większej wydajności, zapewniające co najmniej taką samą jakość panierowania jak linie 600/700. Dlatego też nowa linia do panierowania Marel ma szerokość 1000 mm, co pozwala na zwiększenie przepustowości. Co więcej, ubytki panierki praktycznie nie występują, a środowisko pracy jest czyste i wolne od pyłu, zanieczyszczeń i alergenów. w porównaniu z linią 700 mm linia 1000 mm firmy Marel będzie wymagała minimalnej dodatkowej powierzchni podłogi.
W połączeniu z oprogramowaniem Marel Convenience Line linia do panierowania zapewnia jeszcze większą kontrolę nad procesem panierowania. Proces ten w mniejszym stopniu zależy od operatorów i umożliwia podejmowanie decyzji na podstawie danych w celu osiągnięcia optymalnego czasu pracy urządzeń. Dane z linii technologicznej są gromadzone i analizowane w celu uzyskania pełnego wglądu w produkcję. Zwiększona kontrola procesu znacznie ograniczy potencjalne wycofywanie produktów z rynku i kosztowne roszczenia klientów z tytułu produktów niezgodnych ze specyfikacją. Po zoptymalizowaniu wydajności linii przetwórcy mogą w pełni wykorzystać swój potencjał produkcyjny, zwiększając tym samym rentowność.
Nowa linia do panierowania 1000 mm jest ostatnim ogniwem uzupełniającym pełną linię do produktów gotowych 1000 mm firmy Marel. Doskonale pasuje do urządzenia RevoPortioner 1000 oraz istniejących smażalników i pieców 1000 mm. Marel zawsze dysponuje najnowocześniejszymi rozwiązaniami do produkcji burgerów, sznycli, skrzydełek z kurczaka, nuggetsów czy mięsnego popcornu.
“Niezrównane możliwości panierowania dla panierki à la domowa, gruboziarnistej, drobnoziarnistej czy tempury.”