Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wycofanie z rynku z powodu 2-chloroetanolu (2CE). Zanieczyszczenie żywności tlenkiem etylenu (ETO)

Tlenek etylenu to pestycyd, który nie jest dopuszczony do stosowania w żywności w UE, ale jest dopuszczony do stosowania na różnych rynkach poza UE. Zagrożenie dla konsumentów może się pojawić, jeśli skażona żywność jest spożywana przez dłuższy czas. Dlatego należy zminimalizować narażenie na tę substancję.

WPROWADZENIE
W 2020 roku na rynku unijnym zidentyfikowany został problem zanieczyszczenia żywności, do której produkcji stosowano ETO[1]. Metabolitem ETO jest 2-chloroetanol (2CE).

Zanieczyszczenie dotyczyło między innymi nasion sezamu oraz mączki chleba świętojańskiego (E 410). Przez wiele miesięcy na poziomie unijnym wyjaśniane były zarówno kwestie metodologii badań jak również regulacyjne związane z wycofywaniem produktów z rynku. Instytucje UE wraz z państwami członkowskimi wypracowały wspólne podejście dotyczące sposobu postępowania w przypadku stwierdzenia zanieczyszczenia żywności.

O szczegółach dotyczących przyjętego podejścia (w 2021 r.) można przeczytać na stronie GIS[2].  Natomiast w bardziej aktualnym sprawozdaniu ze spotkania roboczego KE w sprawie tlenku etylenu z tego roku (20.01.2022)[3], przedstawione zostało również wstępne oświadczenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) – stanowiące komentarz do stanowiska niemieckiego urzędu BfR[4]– , w którym stwierdza się[5]:

„EFSA dokonał oceny istniejących danych dotyczących genotoksyczności in vitro i in vivo oraz nowo dostępnych danych in vitro, a jego wstępny wniosek, w oczekiwaniu na formalną odpowiedź na mandat Komisji, jest taki, że nie można wykluczyć genotoksyczności i rakotwórczości 2CE [2-chloroetanolu ] i dlatego nie można wyprowadzić bezpiecznego poziomu. Ponadto EFSA zgadza się z założeniem BfR, że jest mało prawdopodobne, aby genotoksyczny i rakotwórczy potencjał 2CE jako metabolitu ETO przekroczył ETO po przyjęciu doustnym. EFSA zaleca ponadto przeprowadzenie nowych testów genotoksyczności in vitro dla 2CE przy użyciu standardowych metod.”

EFSA opublikował pełne oświadczenie w sprawie opinii BfR dotyczącej toksyczności 2-chloroetanolu 25 lutego 2022 r.[6]

ZNACZENIE DLA FIRM  
Wypracowane przez państwa członkowskie i KE podejście kształtuje praktykę postępowania w sytuacji zidentyfikowania zanieczyszczenia żywności 2-chloroetanolem (2CE).

Wycofania z obrotu zanieczyszczonej żywności odbywają się w całej UE. Na poczatku miesiąca z rynku irlandzkiego wycofane zostały niektóre partie lodów Haagen-Dazs, z datą minimalnej trwałości do marca lub kwietnia 2023 r[7].

O wycofaniach, które mają miejsce w Polsce można przeczytać na stronie GIS.

 

[1] https://food.ec.europa.eu/safety/rasff-food-and-feed-safety-alerts/ethylene-oxide-incident-sesame-seeds_en 

[2] https://www.gov.pl/web/gis/informacja-ze-spotkania-zorganizowanego-przez-komisje-europejska-w-dniu-4-pazdziernika-2021-r-w-sprawie-tlenku-etylenu-eto-w-zywnosci 

[3] https://food.ec.europa.eu/system/files/2022-02/rasff_ethylene-oxide-incident_e410_crisis-coord_20220120_sum.pdf 

[4] https://food.ec.europa.eu/system/files/2022-02/rasff_ethylene-oxide-incident_e410_crisis-coord_20220120_sum.pdf 

[5] Tłumaczenie robocze

[6] https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7147 

[7] https://www.fsai.ie/news_centre/food_alerts/haagen_dazs_ice_cream_recall.html

 

Jeśli masz pytania dotyczące:

  • zanieczyszczeń żywności (ETO, 2EC, MOAH i innych)
  • określania czy mamy do czynienia z produktem niebezpiecznym
  • jak postępować w sytuacji, gdy produkt niebezpieczny został wprowadzony do obrotu

Skontaktuj się z nami, znamy wymagania i wiemy jak należy działać: igifoodlaw@igifoodlaw.com

 

 

Słowa kluczowe: #foodsafety #icecream #RASFF #foodlaw

Autor: IGI Food Law

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.