Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 04.07.2023 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h
CEL / OPIS SZKOLENIA:
Celem szkolenia jest:
• Pełne omówienie wymagań standardu IFS Food wersja 7
• Zdobycie praktycznej wiedzy na temat wdrażania standardu IFS Food wersja 7
• Nabycie umiejętności przygotowania się do audytu certyfikacyjnego zgodnie z wymaganiami IFS Food w. 7
UCZESTNICY SZKOLENIA:
Pracownicy wszystkich szczebli Organizacji, w których wdrożony został standard IFS Food wersja 7. Ponadto, osoby
odpowiedzialne za wdrażanie nowych lub utrzymywanie istniejących systemów, kandydaci na audytorów wewnętrznych,
osoby zaangażowane w doradztwo w zakresie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności i ich audytowanie.
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Wprowadzenie do wymagań IFS Food wersja 7.
• Podstawowe definicje
• Wymagania KO
• Klasyfikacja niezgodności wg IFS Food
• System certyfikacji IFS Food
2. Interpretacja wymagań standardu IFS Food wersja 7
• Zarządzanie i zaangażowanie
Polityka
Struktura organizacyjna
Skoncentrowanie na kliencie
Przegląd zarządzania
• System zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności
Zarządzanie dokumentacją
Zapisy
Plan HACCP
Zespół HACCP
Analiza HACCP
• Zarządzanie zasobami
Zasoby ludzkie
Higiena osobista
Szkolenia i instrukcje
Zaplecze socjalne
• Procesy operacyjne
Umowa kontraktowa
Specyfikacje i receptury
Rozwój produktu / Modyfikacja produktu / Modyfikacja procesu produkcyjnego
Zakupy
Opakowanie produktu
Lokalizacja zakładu
Otoczenie zewnętrze zakładu
Układ zakładu i rozplanowanie procesów produkcyjnych
Pomieszczenia produkcyjne i magazynowe
Mycie i dezynfekcja
Zarządzanie odpadami
Ograniczanie ryzyka związanego z ciałami obcymi
Monitorowanie i kontrola szkodników
Odbiór i magazynowanie towarów
Transport
Konserwacja i naprawy
Wyposażenie
Identyfikowalność
Ograniczanie ryzyka wystąpienia alergenów
Oszustwa żywnościowe
• Pomiary, analizy, doskonalenia
Audyty i inspekcje wewnętrzne
Inspekcje fabryczne na miejscu
Walidacja i kontrola procesu
Kalibracja, regulacja i sprawdzanie urządzeń pomiarowych i monitorujących
Monitorowanie kontroli ilości
Analiza produktów i procesów
Wersja produktu
Zarządzanie skargami od władz i klientów
Zarządzanie incydentami, wycofanie produktu, wycofanie produktu
Zarządzanie niezgodnościami i produktami niezgodnymi
Działania naprawcze
• Food Defence plan
3. Pytania i dyskusja, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej:
https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Zapytaj organizatora o szczegóły