Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 19.05.2021 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h
Celem szkolenia jest:
• Pełne omówienie wymagań standardu IFS Food wersja 7.
• Zdobycie praktycznej wiedzy na temat wdrażania standardu IFS Food wersja 7.
• Nabycie umiejętności przygotowania się do audytu certyfikacyjnego zgodnie z wymaganiami IFS Food wersja 7.
Pracownicy wszystkich szczebli Organizacji, w których wdrożony został standard IFS Food wersja 7.. Ponadto, osoby
odpowiedzialne za wdrażanie nowych lub utrzymywanie istniejących systemów, kandydaci na audytorów
wewnętrznych, osoby zaangażowane w doradztwo w zakresie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem
żywności i ich audytowanie.
1. Wprowadzenie do wymagań IFS Food wersja 7.
a. Podstawowe definicje
b. Wymagania KO
c. Klasyfikacja niezgodności wg IFS Food
d. System certyfikacji IFS Food
2. Interpretacja wymagań standardu IFS Food wersja 7
a. Zarządzanie i zaangażowanie
i. Polityka
ii. Struktura organizacyjna
iii. Skoncentrowanie na kliencie
iv. Przegląd zarządzania
b. System zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności
i. Zarządzanie dokumentacją
ii. Zapisy
iii. Plan HACCP
iv. Zespół HACCP
v. Analiza HACCP
c. Zarządzanie zasobami
i. Zasoby ludzkie
ii. Higiena osobista
iii. Szkolenia i instrukcje
iv. Zaplecze socjalne
d. Procesy operacyjne
i. Umowa kontraktowa
ii. Specyfikacje i receptury
iii. Rozwój produktu / Modyfikacja produktu / Modyfikacja procesu produkcyjnego
iv. Zakupy
v. Opakowanie produktu
vi. Lokalizacja zakładu
vii. Otoczenie zewnętrze zakładu
viii. Układ zakładu i rozplanowanie procesów produkcyjnych
ix. Pomieszczenia produkcyjne i magazynowe
x. Mycie i dezynfekcja
xi. Zarządzanie odpadami
xii. Ograniczanie ryzyka związanego z ciałami obcymi
xiii. Monitorowanie i kontrola szkodników
xiv. Odbiór i magazynowanie towarów
xv. Transport
xvi. Konserwacja i naprawy
xvii. Wyposażenie
xviii. Identyfikowalność
xix. Ograniczanie ryzyka wystąpienia alergenów
xx. Oszustwa żywnościowe
e. Pomiary, analizy, doskonalenia
i. Audyty i inspekcje wewnętrzne
ii. Inspekcje fabryczne na miejscu
iii. Walidacja i kontrola procesu
iv. Kalibracja, regulacja i sprawdzanie urządzeń pomiarowych i monitorujących
v. Monitorowanie kontroli ilości
vi. Analiza produktów i procesów
vii. Wersja produktu
viii. Zarządzanie skargami od władz i klientów
ix. Zarządzanie incydentami, wycofanie produktu, wycofanie produktu
x. Zarządzanie niezgodnościami i produktami niezgodnymi
xi. Działania naprawcze
f. Food Defence plan
3. Pytania i dyskusja, rozdanie świadectw, zakończenie szkolenia
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej
https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Zapytaj organizatora o szczegóły