Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 10.12.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 7 h
Celem szkolenia jest prezentacja i szczegółowe omawiane wymagań BRCGS Food wersja 9 wraz z omówieniem zmian w stosunku do wydania 8. Uczestnicy powinni znać wymagania dotyczące systemu HACCP.
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników, menadżerów, przewodniczących zespołu bezpieczeństwa żywności (HACCP) oraz audytorów wewnętrznych w zakładach produkujących żywność.
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Wstęp i ogólne pojęcie systemów zarządzania:
• Powitanie
• Podstawowe wymagania prawne Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa żywności,
• Różne standardy w branży spożywczej,
• Ćwiczenie – Quiz ze znajomości podstawowych wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności,
2. Najważniejsze wymagania BRC Food z uwzględnieniem zmian:
• Podstawowe definicje, pojęcie BRC Food,
• Kultura bezpieczeństwa żywności,
• System HACCP wg BRC Food,
• Identyfikacja stref ryzyka: obszary odseparowane, obszary: niskiego i wysokiego ryzyka, oraz wysokiej ostrożności, wysokiej ostrożności w temp. otoczenia,
• Systemu zarządzania jakością wg BRC Food,
• Wymagania fundamentalne, w tym n.in.: zaangażowanie najwyższego kierownictwa. zarządzanie i monitorowanie dostawców i surowców, identyfikowalność, układ, przepływ i segregacja, utrzymanie porządku i higieny, zarządzanie alergenami, etykietowanie i kontrola opakowań,
• Ćwiczenia – wymagania BRC, w tym m.in strefy ryzyka, ustawienia sprzętu o krytycznym znaczeniu dla
bezpieczeństwa, komunikacja z Zespołem HACCP.
3. Proces certyfikacji:
• Procedura certyfikacji: przebieg audytu i oceny, wynik końcowy, niezgodności, audyty niezapowiedziane, dodatkowe moduły, identyfikacja przyczyn głównych,
• Pozyskiwanie informacji z stron BRC,
4. Podsumowanie szkolenia, pytania.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12424&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_DSZ&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/Program-125-DSZ-Wymagania-systemu-BRCGS-Food-v.-9._2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46.
Zapytaj organizatora o szczegóły