Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne „słoiczków” dla dzieci bez nieprawidłowości po kontrolach IJHARS.
Podczas kontroli sprawdzaliśmy jakość żywności dla dzieci na zgodność z obowiązującymi przepisami i deklaracjami producenta/sprzedającego.
Produktami priorytetowymi były dania gotowe do spożycia po podgrzaniu, oferowane w opakowaniach szklanych lub innych jednorazowych, w ilości netto stanowiącej porcję na jedno karmienie, w tym: przetwory warzywno-mięsne (tak zwane „obiadki”), zupy jarzynowe oraz zupy jarzynowe z dodatkiem mięsa i/lub wywaru.
Kontrola przeprowadzona została na etapie sprzedaży detalicznej w I kwartale 2024 r. na terenie całego kraju.
Produkty skontrolowano w 82 sklepach, stwierdzając nieprawidłowości w 28 (34,1% skontrolowanych).
Kontrolą objęto 55 partii, nie stwierdzając nieprawidłowości.
Cechy fizykochemiczne
Kontrolą objęto 160 partii, nie kwestionując ich po przeprowadzeniu badań laboratoryjnych.
Znakowanie
W zakresie znakowania sprawdzono 214 partii, z czego 52 zakwestionowano (24,3%).
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali: 12 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne, 5 decyzji w związku z odstąpieniem od wymierzenia kar pieniężnych ze względu na niską szkodliwość czynu, niewielki zakres naruszenia i brak istotnych uchybień w dotychczasowej działalności podmiotu.
Dodatkowo nałożyli 1 mandat karny oraz wydali 12 zaleceń pokontrolnych.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
Konsumencie! Na to powinieneś zwrócić uwagę, jeśli kupujesz „słoiczki” dla dzieci:
Producent ma obowiązek w oznakowaniu wskazać m. in.: informację o zastosowanej w celu utrwalenia obróbce termicznej, jaka jest konsystencja produktu oraz sposób przygotowania.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Firma Arla Foods uzyskała zgodę FDA na stosowanie hydrolizatów białka serwatkowego w mieszankach dla niemowląt, co ułatwia zarządzanie alergiami i zapewnia komfort jelitowy amerykańskim niemowlętom.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował swoje wytyczne dotyczące oceny ryzyka i korzyści związanych z żywnością, wprowadzając nowe metody, które pozwalają na bardziej precyzyjne i kompleksowe analizy. Co to oznacza dla konsumentów?
Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.