Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA zatwierdza hydrolizaty białka serwatkowego do mleka modyfikowanego dla niemowląt

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Firma Arla Foods uzyskała zgodę amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) na stosowanie hydrolizatów białka serwatkowego w mieszankach dla niemowląt, co ułatwia zarządzanie alergiami i zapewnia komfort jelitowy.

Organ regulacyjny potwierdził, że cztery składniki w gamie Peptigen® i Lacprodan® spełniają definicję peptonów w Kodeksie Przepisów Federalnych USA. W związku z tym zostały one dopuszczone do stosowania w żywieniu dzieci we wczesnym okresie życia.

Obecnie szacuje się, że 2-3 procent niemowląt w USA żyje z alergią na mleko krowie

Obecnie szacuje się, że 2-3 procent niemowląt w USA żyje z alergią na mleko krowie. W sytuacjach, gdy karmienie piersią nie jest opcją, zazwyczaj zaleca się niemowlętom hydrolizowane mieszanki, których skuteczność została potwierdzona klinicznie.

Biorąc pod uwagę cztery składniki, które Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła do stosowania w produktach żywieniowych dla dzieci w wieku przedszkolnym, regulator potwierdził stosowanie następujących składników:

  • Peptigen® IF-3032, ekstensywnie hydrolizowane białko serwatkowe zalecane do stosowania w rozwiązaniach żywieniowych do leczenia alergii. Liczne badania kliniczne potwierdzają jego przydatność dla niemowląt z alergią na mleko krowie.[2]
  • Peptigen® IF-3080, który nadaje się również do stosowania w żywieniu osób z alergią, uzyskał aprobatę EFSA potwierdzającą jego bezpieczeństwo i przydatność do stosowania w mieszankach dla niemowląt i mleku następnym w UE w 2023 r.
  • Peptigen® IF-3085 to częściowo hydrolizowane białko, które może być stosowane w produktach dla niemowląt z grupy wysokiego ryzyka wystąpienia alergii na mleko.
  • Lacprodan® IF-3070, który ma na celu pomoc w łagodzeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Wcześniej Arla Foods Ingredients uzyskała zgodę na stosowanie Lacprodan® IF-3070 i Lacprodan® DI-3072 na chińskim rynku preparatów recepturowych, a obecnie proces zatwierdzania przechodzi więcej produktów hydrolizowanych.

Źródło: https://www.foodbusinessnews.net/articles/26410-fda-clears-arlas-whey-protein-hydrolysates-for-use-in-formula

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.