Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nieodpowiednio przygotowane mleko dla niemowląt może nieść ryzyko zakażenia patogenami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Badanie przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wskazuje, że sprzęty kuchenne używane do przygotowywania mleka dla niemowląt mogą nie eliminować ryzyka zakażenia patogennymi bakteriami.

Wystarczająco gorąca woda

Mleko modyfikowane w proszku przygotowuje się poprzez zalanie gorącą wodą. Jak pokazuje badanie przeprowadzone na próbie 143 brytyjskich rodziców dzieci poniżej 12 miesiąca życia, temperatura stosowana podczas rozrabiania mleka w domowych warunkach często nie jest wystarczająco wysoka, by unieszkodliwić potencjalnie groźne mikroorganizmy. Tylko 11 z 74 uwzględnionych w analizach specjalnych ekspresów do mleka modyfikowanego, i 54 na 69 czajników, pozwalało na osiągnięcie rekomendowanej temperatury powyżej 70oC.

Rekomendacje WHO i NHS

„Zaniepokoił mnie fakt, że aż 85% ekspresów do mleka modyfikowanego testowanych przez rodziców biorących udział w naszym badaniu nie zapewniało temperatury powyżej 70oC – zalecanej przez brytyjską Krajową Służbę Zdrowia (NHS) w celu pozbycia się bakterii, które mogą znajdować się w sproszkowanym produkcie”, mówi główna autorka publikacji, dr Aimee Grant z Uniwersytetu w Swansea. NHS opiera się w swoich rekomendacjach na wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która zaleca przygotowywanie mleka modyfikowanego poprzez podgrzanie do co najmniej 70oC, a następnie schłodzenie.

Ryzyko zakażenia patogenami

Rezultaty uzyskane przez naukowców sugerują ponadto, że wielu rodziców nie zawsze stosuje się do wytycznych NHS i nie zdaje sobie sprawy z potencjalnego ryzyka zakażenia patogenami. Według prof. Robin May z brytyjskiej Agencji ds. Standardów Żywności (FSA) wyniki te dowodzą jak istotne jest sprawdzanie temperatury wody, którą zalewa się mleko dla niemowląt, niezależnie od metody jego przygotowania.

Minimum 70oC

Autorzy publikacji podkreślają, że na etykiecie mleka modyfikowanego powinna znajdować się informacja o tym, że nie jest ono sterylne, a woda do jego rozrobienia powinna mieć co najmniej 70oC. Warto również jasno zakomunikować konsumentowi jakie ryzyko niesie ze sobą stosowanie niewystarczająco gorącej wody oraz jak istotne jest zachowanie odpowiednich zasad higieny w trakcie przygotowywania mleka. „Jeśli rodzice chcą mieć pod tym względem spokój sumienia, polecam zaopatrzenie się w termometr i sprawdzanie temperatury wody w używanym urządzeniu (…). Jeśli nie osiąga ona 70oC, nie należy korzystać z takiego sprzętu i najlepiej skontaktować się z jego producentem”, podsumowuje dr Grant.

Źródła:

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/mcn.13567
  2. https://www.foodsafetynews.com/2023/10/study-raises-infant-formula-preparation-concerns/?fbclid=IwAR38-slgp6_7tZH819UkcjdcEM7npqPIHn_YqYJ3an4kJF4iJ8uRsU_4tls

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.