Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Węglan wapnia w żywności dla niemowląt - luki w bezpieczeństwie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wprowadzenie

Węglan wapnia jest jednym z wielu składników stosowanych jako dodatek do żywności w Unii Europejskiej. Jego bezpieczeństwo jest obecnie ponownie oceniane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w kontekście użytkowania w żywności dla niemowląt poniżej 16 tygodnia życia.

Właściwości węglanu wapnia

Węglan wapnia (E 170) to nieorganiczny związek chemiczny, połączenie soli kwasu węglowego i wapnia, praktycznie nierozpuszczalny w wodzie i etanolu. Jest szeroko stosowany jako dodatek do żywności, w tym do preparatów dla niemowląt, w celu wzbogacenia żywności w wapń.

Ustalanie bezpieczeństwa

EFSA prowadzi ponowną ocenę bezpieczeństwa węglanu wapnia jako dodatku do żywności na podstawie danych zgromadzonych przed 20 stycznia 2009 roku. Jednakże, w przypadku niemowląt poniżej 12. tygodnia życia, nie ma wystarczających danych dotyczących użytkowania tej substancji.

Ryzyko i luki w danych

Podczas ponownej oceny, EFSA zidentyfikowała pewne obawy związane z węglanem wapnia. W szczególności, wykryto braki danych, które wpłynęły na publikowane opinie naukowe. Braki te zwiększyły także niepewności związane z oceną ryzyka i uniemożliwiły dokładne wnioski w niektórych aspektach.

Ekspozycja na węglan wapnia

Na podstawie dostarczonych danych, EFSA oszacowała ekspozycję na węglan wapnia (E 170) w żywności dla różnych grup wiekowych. Dla niemowląt poniżej 16 tygodnia życia, ekspozycja wynosiła od 85 do 110 mg/kg masy ciała dziennie. Dla ogólnej populacji, ekspozycja na węglan wapnia wynosiła od 0,6 mg/kg mc dziennie dla niemowląt do 37,7 mg/kg mc dziennie dla dzieci w wieku przedszkolnym.

Zanieczyszczenia i toksyczne pierwiastki

Analizując dane dostarczone przez różnych producentów, EFSA zauważyła, że poziomy zanieczyszczeń, takich jak ołów, kadm, arsen, rtęć i aluminium, były znacznie niższe niż obecne limity w specyfikacjach UE. Jednak stwierdzono, że poziomy aluminium mogą się różnić w zależności od metody przygotowania próbki.

Ocena toksyczności

Badania toksykologiczne dotyczące węglanu wapnia nie wykazały szkodliwego wpływu na zdrowie. Jednak nie wszystkie badania były przeprowadzone na odpowiednich modelach zwierzęcych związanych z niemowlętami poniżej 16 tygodnia życia, dlatego brak jest pełnej oceny ryzyka dla tej grupy.

Podsumowanie i wnioski

Ponowna ocena bezpieczeństwa węglanu wapnia (E 170) jako dodatku do żywności dla niemowląt poniżej 16 tygodnia życia wskazuje na luki danych i braki w dostępnych informacjach. Aby dokładnie ocenić ryzyko i ewentualnie zalecić stosowanie tej substancji w żywności dla tej grupy wiekowej, konieczne są dodatkowe badania i pełne dane dotyczące bezpieczeństwa. Również obecność toksycznych pierwiastków, takich jak aluminium, powinna być uwzględniona w ocenie. Bezpieczeństwo żywności dla niemowląt jest kluczowym zagadnieniem, dlatego pilne działania w zakresie uzyskania pełnych i wiarygodnych danych są niezbędne, aby móc w pełni ocenić ryzyko związane z węglanem wapnia (E 170) jako dodatkiem do żywności dla tej najbardziej wrażliwej grupy populacyjnej.

Źródło:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2023.8106

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.