Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Konsultacje EFSA w sprawie zagrożeń dla zdrowia związanych z polibromowanymi eterami difenylowymi w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Żywność zanieczyszczona polibromowanymi eterami difenylowymi (PBDE) stanowi zagrożenie dla zdrowia wszystkich grup wiekowych. EFSA skierowała projekt konkluzji opinii naukowej do konsultacji społecznych.

PBDE mogą mieć szkodliwy wpływ na układ rozrodczy i nerwowy

PBDE to klasa bromowanych środków zmniejszających palność (BFR). Są to wytworzone przez człowieka chemikalia stosowane w szerokiej gamie produktów, takich jak tworzywa sztuczne, tekstylia i sprzęt elektryczny/elektroniczny, aby uczynić je mniej łatwopalnymi. PBDE mogą przenikać do powietrza, wody, gleby, żywności i paszy.

Zanieczyszczenia te występują głównie w żywności pochodzenia zwierzęcego, takiej jak ryby, mięso i mleko. Na podstawie badań na zwierzętach doświadczalnych, które oceniono w projekcie opinii, eksperci doszli do wniosku, że PBDE mogą mieć szkodliwy wpływ na układ rozrodczy i nerwowy.

Panel CONTAM zalecił kontynuację monitorowania obecności PBDE w żywności. W szczególności eksperci zaapelowali o więcej danych na temat występowania PBDE w preparatach do początkowego żywienia niemowląt oraz sposobu przenoszenia tych substancji z matki na niemowlę w czasie ciąży i laktacji.

EFSA przeprowadziła poprzednią ocenę PBDE w 2011 r., kiedy oceniła ryzyko dla poszczególnych PBDE i zidentyfikowała problemy zdrowotne tylko dla młodych ludzi. W najnowszym projekcie opinii uwzględniono dowody naukowe, które stały się dostępne od 2011 r., i oceniono ryzyko związane z łącznym narażeniem na niektóre z najczęściej wykrywanych PBDE.

Jest to druga opinia naukowa z serii sześciu opinii na temat zagrożeń stwarzanych przez BFR. Pierwsza została opublikowana w 2021 r., aktualizując ocenę ryzyka heksabromocyklododekanów (HBCDD) w żywności.

UE podejmuje wysiłki w celu zmniejszenia ryzyka związanego ze stosowaniem BFR. Stosowanie niektórych BFR jest zakazane lub ograniczone; jednak ze względu na ich trwałość w środowisku nadal istnieją obawy dotyczące zagrożeń, jakie te chemikalia mogą stwarzać dla zdrowia publicznego.

ECHA opublikowała niedawno swoją strategię regulacyjną dotyczącą środków zmniejszających palność, w której zidentyfikowała aromatyczne bromowane środki zmniejszające palność jako substancje nadające się do wprowadzenia ograniczeń w całej UE. Zminimalizowałoby to narażenie ludzi na tę klasę związków.

Konsultacje społeczne potrwają sześć tygodni. Zainteresowane strony proszone są o przesyłanie uwag do dnia 20 lipca 2023 r.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.