Konsultacje EFSA w sprawie zagrożeń dla zdrowia związanych z polibromowanymi eterami difenylowymi w żywności
Żywność zanieczyszczona polibromowanymi eterami difenylowymi (PBDE) stanowi zagrożenie dla zdrowia wszystkich grup wiekowych. EFSA skierowała projekt konkluzji opinii naukowej do konsultacji społecznych.
PBDE mogą mieć szkodliwy wpływ na układ rozrodczy i nerwowy
PBDE to klasa bromowanych środków zmniejszających palność (BFR). Są to wytworzone przez człowieka chemikalia stosowane w szerokiej gamie produktów, takich jak tworzywa sztuczne, tekstylia i sprzęt elektryczny/elektroniczny, aby uczynić je mniej łatwopalnymi. PBDE mogą przenikać do powietrza, wody, gleby, żywności i paszy.
Zanieczyszczenia te występują głównie w żywności pochodzenia zwierzęcego, takiej jak ryby, mięso i mleko. Na podstawie badań na zwierzętach doświadczalnych, które oceniono w projekcie opinii, eksperci doszli do wniosku, że PBDE mogą mieć szkodliwy wpływ na układ rozrodczy i nerwowy.
Panel CONTAM zalecił kontynuację monitorowania obecności PBDE w żywności. W szczególności eksperci zaapelowali o więcej danych na temat występowania PBDE w preparatach do początkowego żywienia niemowląt oraz sposobu przenoszenia tych substancji z matki na niemowlę w czasie ciąży i laktacji.
EFSA przeprowadziła poprzednią ocenę PBDE w 2011 r., kiedy oceniła ryzyko dla poszczególnych PBDE i zidentyfikowała problemy zdrowotne tylko dla młodych ludzi. W najnowszym projekcie opinii uwzględniono dowody naukowe, które stały się dostępne od 2011 r., i oceniono ryzyko związane z łącznym narażeniem na niektóre z najczęściej wykrywanych PBDE.
Jest to druga opinia naukowa z serii sześciu opinii na temat zagrożeń stwarzanych przez BFR. Pierwsza została opublikowana w 2021 r., aktualizując ocenę ryzyka heksabromocyklododekanów (HBCDD) w żywności.
UE podejmuje wysiłki w celu zmniejszenia ryzyka związanego ze stosowaniem BFR. Stosowanie niektórych BFR jest zakazane lub ograniczone; jednak ze względu na ich trwałość w środowisku nadal istnieją obawy dotyczące zagrożeń, jakie te chemikalia mogą stwarzać dla zdrowia publicznego.
ECHA opublikowała niedawno swoją strategię regulacyjną dotyczącą środków zmniejszających palność, w której zidentyfikowała aromatyczne bromowane środki zmniejszające palność jako substancje nadające się do wprowadzenia ograniczeń w całej UE. Zminimalizowałoby to narażenie ludzi na tę klasę związków.
Konsultacje społeczne potrwają sześć tygodni. Zainteresowane strony proszone są o przesyłanie uwag do dnia 20 lipca 2023 r.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
-
12.06.2023
Incydenty związane z bezpieczeństwem żywności – podsumowanie I kw. 2023 - INFOSAN
INFOSAN był zaangażowany w 47 incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności dotyczących 53 państw członkowskich WHO. Śledził też rozwój epidemii Salmonelli Mbandaka ST413 w wielu krajach związanej z produktami drobiowymi z Ukrainy.
-
02.06.2023
EFSA poddała ocenie bezpieczeństwa ekstrakt z żółtych/pomarańczowych pomidorów jako nową żywność
Na wniosek Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych został poproszony o opinię w sprawie ekstraktu z pomidorów żółto-pomarańczowych stosowanego jako nowa żywność zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej 2283/2015
-
30.05.2023
Ogólne zasady dobrej praktyki pobierania próbek
Etap pobierania próbek ma kluczowe znaczenie dla analizy mykotoksyn niezależnie od metody wybranej do ich badania. Mykotoksyny są naturalnie niejednorodne w swoim rozmieszczeniu, dlatego w skądinąd „czystej” partii zboża mogą znajdować się gorące punkty o wysokim poziomie mykotoksyn, które łatwo przeoczyć przy nieprawidłowym poborze próbki.