Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Cyfrowe dane poprawiające stabilność mleka w proszku

Kategoria: Procesy i Technologie

Szybkie, nieinwazyjne pomiary z wykorzystaniem obrazowania spektralnego powinny pomóc działom badawczo-rozwojowym i produkcyjnym w opracowaniu modeli przewidywania jakości proszku mlecznego. Firma Videometer jest partnerem przemysłowym w finansowanym przez IFD projekcie AMUSE - Advanced Methodologies to Understand Dairy Powder Stability and Promote Exports.

Dlaczego badanie mleka i sera w proszku jest ważne?

Przemysł mleczarski odgrywa znaczącą rolę w globalnych łańcuchach dostaw żywności, a produkty mleczne są spożywane w różnych formach na całym świecie. Wartość globalnego rynku mleka w proszku szacuje się na 30 mld USD (Milk Powder Market Size, Share, Report and Trends 2022-2027, b.d.). Produkt ten jest pełen składników odżywczych i może być stosowany w recepturach prepartach dla niemowląt, suchych mieszankach, produktach piekarniczych i nie tylko.

Chociaż mleko w proszku lub ser mają dłuższy okres przydatności do spożycia i ich transport jest mniej problematyczny niż produktów świeżych, nie jest łatwo je eksportować. Podczas transportu na duże odległości proszek ulega zmianom koloru, smaku i konsystencji z powodu ciągłych zmian wilgotności i temperatury, co może negatywnie wpływać na jego jakość i stabilność.

Wirtualne mleko w proszku do kontroli jakości

Aby sprostać tym wyzwaniom, projekt AMUSE ma na celu opracowanie niezawodnych metod analizy mleka i sera w proszku oraz przewidywania ich jakości na podstawie danych, takich jak wilgotność względna i temperatura. W projekcie badawczym AMUSE biorą udział główni interesariusze ze środowiska akademickiego, producenci mleka i sera w proszku oraz z przemysłu - z Uniwersytetu w Kopenhadze, Uniwersytetu w Lotaryngii, Arla Foods, Lactosan i Videometer.

Technologia Videometer, która zostanie wykorzystana i dalej rozwijana w tych badaniach, została już przetestowana pod kątem analizy produktów mlecznych pod względem koloru, stabilności, synerezy i tekstury.

 

Wirtualne proszki powinny przewidywać poziomy degradacji okresu przydatności do spożycia produktu na podstawie dostępnych rzeczywistych danych, co zostanie osiągnięte przy użyciu najnowocześniejszej technologii, statystyk i szkolenia maszynowego. Mamy nadzieję, że ten innowacyjny projekt poprawi zrównoważony rozwój w kontekście transportu mleka w proszku i sera. Badanie to może poprawić wydajność i zrównoważony rozwój przemysłu mleczarskiego, a ostatecznie przyczynić się do globalnego bezpieczeństwa żywnościowego.

Dowiedz się więcej o projekcie

Bibliografia

Milk Powder Market Size, Share, Report and Trends 2022-2027. (n.d.). IMARC Group.

Wybierz obszar: Procesy i Technologie Przemysł mleczarski

Autor: Videomter A/S

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.