Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Postępy i wyzwania w redukcji chorób przenoszonych drogą pokarmową: analiza danych z 2023 roku - raport CDC

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zmniejszenie częstości występowania chorób przenoszonych drogą pokarmową i chorób jelitowych jest priorytetem zdrowia publicznego. Inicjatywa Healthy People 2030 ustanowiła cele dotyczące zmniejszenia zachorowań na zakażenia bakteriami Campylobacter, Listeria, Salmonella i Escherichia coli (STEC) wytwarzającymi toksynę Shiga. Aby ocenić postęp w realizacji celów tej inicjatywy, sieć aktywnego nadzoru nad chorobami przenoszonymi drogą pokarmową (FoodNet) CDC monitoruje zakażenia wywoływane przez osiem patogenów powszechnie przenoszonych za pośrednictwem żywności.

W opublikowanym przez CDC raporcie podsumowano wstępne dane z nadzoru z 2023 r. i opisano zmiany częstości występowania w porównaniu ze średnią roczną częstością występowania w latach 2016–2018, czyli okresie odniesienia stosowanym w Healthy People 2030.

Co ujawnił raport?

W 2023 r. częstość występowania nabytej w USA kampylobakteriozy, zakażenia Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga, jersiniozy, wibriozy i cyklosporiozy wzrosła, podczas gdy częstość występowania listeriozy, salmonellozy i shigelozy pozostała stabilna w porównaniu z częstością występowania w latach 2016–2018, czyli w punkcie odniesienia stosowanym do śledzenia postępów w realizacji federalnych celów ograniczania zachorowań.

W 2023 r. częstość występowania i odsetek zakażeń zdiagnozowanych za pomocą niezależnych od hodowli testów diagnostycznych (CIDT) zgłoszonych do FoodNet nadal rosły, a odsetek przypadków, w których uzyskano izolat, zmniejszył się, co wpłynęło na obserwowane trendy w częstości występowania. Ponieważ CIDT umożliwiają diagnozę infekcji, które wcześniej pozostałyby niezauważone, brak postępu w kierunku celów redukcji zachorowań może odzwierciedlać zmiany praktyk diagnostycznych, a nie rzeczywisty wzrost zachorowań.

Konieczny jest ciągły nadzór w celu monitorowania wpływu zmian praktyk diagnostycznych na trendy chorobowe, a ukierunkowane działania profilaktyczne są potrzebne do osiągnięcia celów redukcji zachorowań.

Źródło: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/73/wr/mm7326a1.htm

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.