Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA: liczba zachorowań na ptasią grypę w Europie spada

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europa odnotowała najniższą liczbę przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu i dzikiego ptactwa od 2019/2020 r., a ryzyko dla ogółu społeczeństwa pozostaje niskie. Oto główne ustalenia najnowszego raportu na temat grypy ptaków opracowanego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) oraz laboratorium referencyjne UE (EURL), opartego na zgłoszonych danych z okresu od kwietnia do czerwca 2024 r.

Poprawa sytuacji w Europie może być związana z kilkoma czynnikami i wymaga dalszych badań.

Mogą one obejmować:

  • odporność rozwiniętą przez dzikie ptaki po poprzednim zakażeniu;
  • redukcję niektórych populacji dzikich ptaków;
  • zmniejszenie skażenia środowiska;
  • i zmiany w składzie genotypów wirusowych. 

Eksperci zauważyli ciągłą cyrkulację wirusa HPAI u dzikich ptaków w Europie przez cały rok, choć w niewielkich ilościach. Zalecili wzmocnienie nadzoru w związku z kolejnym sezonem grypy.

HPAI poza Europą

Po raz pierwszy od wielu lat Australia zgłosiła przypadki HPAI. Różne podtypy krążące w Australii nie są obecnie zgłaszane w pozostałych częściach świata.

Eksperci zauważyli nieoczekiwaną różnorodność ssaków dotkniętych HPAI, a także różnymi genotypami wirusa krążącymi wśród drobiu, dzikiego ptactwa i ssaków w Ameryce Północnej. Bezpośrednia transmisja z bydła na bydło nie została jeszcze potwierdzona, podczas gdy surowe mleko od krów zostało zaobserwowane jako nowa, nieoczekiwana droga transmisji. Obecne dowody wskazują, że przemysłowa pasteryzacja odgrywa znaczącą rolę w inaktywacji wirusa HPAI w surowym mleku krów.

Źródło: EFSA

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.