Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
NIE zaleca się noszenia maseczek ochronnych przez osoby zdrowe!
Maseczki ochronne powinny nosić osoby chore, osoby opiekujące się chorymi oraz personel medyczny pracujący z pacjentami podejrzewanymi o zakażenie koronawirusem.
Przeczytaj także
Z powodu koronawirusa FDA nie będzie przeprowadzać inspekcji bezpieczeństwa żywności poza granicami USA przynajmniej do maja. Jest to związane z ograniczeniami w podróżach przedstawicieli rządu federalnego, a nie z żywnością.
ECDC opublikowało raport, w którym prezentuje tymczasowe wytyczne odnośnie procedur dotyczących sprzątania w placówkach, które nie są zakładami świadczącymi opiekę zdrowotną. A na stronie Głównego Inspektoratu Sanitaryjnego opublikowano zebrne wytyczne dla przemysłu spożywczego.
Biorąc pod uwagę szybkie rozprzestrzenianie się koronawirusa, analitycy z firmy Bernstein stwierdzili, że konsumpcja pakowanej żywności o dłuższym terminie przydatności do spożycia oraz żywności mrożonej wzrośnie tymczasowo, gdyż konsumenci będą przygotowywać się do potencjalnych kwarantann.