Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Koronawirus powstrzymuje FDA przed przeprowadzaniem kontroli bezpieczeństwa żywności importowanej do USA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Z powodu koronawirusa FDA nie będzie przeprowadzać inspekcji bezpieczeństwa żywności poza granicami USA przynajmniej do maja. Jest to związane z ograniczeniami w podróżach przedstawicieli rządu federalnego, a nie z żywnością. Mimo że FDA informuje, iż akcja to tylko odroczenie inspekcji, to jest ona równoznaczna z zawieszeniem działań kontrolnych. Inspekcje ds. kontroli żywności w portach lądowych i morskich przy wejściu do Stanów Zjednoczonych będą kontynuowane w ramach normalnych działań krajowych rządu.

FDA opiera tę decyzję na szeregu czynników, w tym na zaleceniach Departamentu Stanu dotyczących podróży na poziomie 4, wg których obowiązuje zakaz podróżowania dla pracowników rządu USA.

Agencja w dalszym ciągu podtrzymuje swoje stanowisko o braku zdolności do rozprzestrzeniania się koronawirusa poprzez żywność, twierdząc, że nie ma dowodów na to, że żywność lub opakowania żywności są powiązane z transmisją COVID-19.

Jednakże, urzędnicy ds. zdrowia publicznego twierdzą, że wirus może przetrwać na twardych powierzchniach, takich jak plastik, stal nierdzewna i inne metale, które często mają kontakt z żywnością. Wg FDA zalecenia by oczyszczać, izolować, gotować i chłodzić są najważniejszą bronią w powstrzymaniu rozprzestrzeniania się wirusa.

Obawy dotyczące gastronomii

Wg FDA obawy społeczne dotyczące pracowników gastronomii, którzy mogliby być źródłem rozprzestrzeniania się koronawirusa nie są oparte na faktach.

Koronawirus, który powoduje COVID-19 rozprzestrzenia się z człowieka na człowieka. CDC – Departament Zdrowia i Opieki Społecznej USA zaleca, aby w razie choroby pozostać w domu do czasu, aż osoba poczuje się lepiej i nie będzie już stwarzać ryzyka zakażenia innych. Każdy, kto zajmuje się obsługą, przygotowywaniem i serwowaniem żywności, powinien zawsze przestrzegać bezpiecznych procedur postępowania z żywnością, takich jak częste mycie rąk i powierzchni.

Nadzór nad importowaną do USA żywnością

Urzędnicy uważają, że FDA będzie w stanie utrzymać nadzór nad międzynarodowymi producentami i importowanymi produktami żywnościowymi przy użyciu alternatywnych narzędzi i metod.

Obejmują one odmowę wpuszczenia niebezpiecznych produktów na teren USA, badania fizyczne i/lub pobieranie próbek produktów na amerykańskich granicach, przeglądanie wcześniejszej historii zgodności firmy z przepisami, wykorzystywanie wymiany informacji od zagranicznych rządów w ramach umów o wzajemnym uznawaniu i poufności.

 

Źródło: https://www.foodsafetynews.com/2020/03/coronavirus-stops-fda-from-conducting-foreign-food-safety-inspections/

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn