Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Koronawirus powstrzymuje FDA przed przeprowadzaniem kontroli bezpieczeństwa żywności importowanej do USA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Z powodu koronawirusa FDA nie będzie przeprowadzać inspekcji bezpieczeństwa żywności poza granicami USA przynajmniej do maja. Jest to związane z ograniczeniami w podróżach przedstawicieli rządu federalnego, a nie z żywnością. Mimo że FDA informuje, iż akcja to tylko odroczenie inspekcji, to jest ona równoznaczna z zawieszeniem działań kontrolnych. Inspekcje ds. kontroli żywności w portach lądowych i morskich przy wejściu do Stanów Zjednoczonych będą kontynuowane w ramach normalnych działań krajowych rządu.

FDA opiera tę decyzję na szeregu czynników, w tym na zaleceniach Departamentu Stanu dotyczących podróży na poziomie 4, wg których obowiązuje zakaz podróżowania dla pracowników rządu USA.

Agencja w dalszym ciągu podtrzymuje swoje stanowisko o braku zdolności do rozprzestrzeniania się koronawirusa poprzez żywność, twierdząc, że nie ma dowodów na to, że żywność lub opakowania żywności są powiązane z transmisją COVID-19.

Jednakże, urzędnicy ds. zdrowia publicznego twierdzą, że wirus może przetrwać na twardych powierzchniach, takich jak plastik, stal nierdzewna i inne metale, które często mają kontakt z żywnością. Wg FDA zalecenia by oczyszczać, izolować, gotować i chłodzić są najważniejszą bronią w powstrzymaniu rozprzestrzeniania się wirusa.

Obawy dotyczące gastronomii

Wg FDA obawy społeczne dotyczące pracowników gastronomii, którzy mogliby być źródłem rozprzestrzeniania się koronawirusa nie są oparte na faktach.

Koronawirus, który powoduje COVID-19 rozprzestrzenia się z człowieka na człowieka. CDC – Departament Zdrowia i Opieki Społecznej USA zaleca, aby w razie choroby pozostać w domu do czasu, aż osoba poczuje się lepiej i nie będzie już stwarzać ryzyka zakażenia innych. Każdy, kto zajmuje się obsługą, przygotowywaniem i serwowaniem żywności, powinien zawsze przestrzegać bezpiecznych procedur postępowania z żywnością, takich jak częste mycie rąk i powierzchni.

Nadzór nad importowaną do USA żywnością

Urzędnicy uważają, że FDA będzie w stanie utrzymać nadzór nad międzynarodowymi producentami i importowanymi produktami żywnościowymi przy użyciu alternatywnych narzędzi i metod.

Obejmują one odmowę wpuszczenia niebezpiecznych produktów na teren USA, badania fizyczne i/lub pobieranie próbek produktów na amerykańskich granicach, przeglądanie wcześniejszej historii zgodności firmy z przepisami, wykorzystywanie wymiany informacji od zagranicznych rządów w ramach umów o wzajemnym uznawaniu i poufności.

 

Źródło: https://www.foodsafetynews.com/2020/03/coronavirus-stops-fda-from-conducting-foreign-food-safety-inspections/

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.