Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wytyczne KE w sprawie zarządzania bezpieczeństwem żywności w detalu; darowizny żywności

15 czerwca 2020 r. Komisja Europejska opublikowała Zawiadomienie Komisji zawierające wytyczne w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby działalności detalicznej w sektorze spożywczym, w tym darowizn żywności (2020/C 199/01).

Zawiadomienie ma pomóc niektórym przedsiębiorstwom detalicznym w stosowaniu rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.

WPROWADZENIE

Inicjatywa ta ma na celu wspieranie małych przedsiębiorstw, takich jak rzeźnicy, piekarnie, sklepy spożywcze i lodziarnie, we wdrażaniu przepisów UE w celu zapewnienia bezpiecznej produkcji żywności sprzedawanej konsumentowi.

Zawiadomienie zawiera wytyczne dotyczące sposobu, w jaki wybrani detaliści, w ramach swojej działalności, mogą wdrażać rozporządzenie (WE) nr 852/2004, w szczególności jego art. 4 i załącznik II w odniesieniu do ogólnych wymogów higieny i jego art. 5 w odniesieniu do procedur opartych na zasadach HACCP.

Części dotyczące darowizn żywności uzupełniają Wytyczne UE w zakresie darowizny żywności z 2017 roku, które precyzują odpowiednie przepisy w prawodawstwie UE w celu ułatwienia przestrzegania przez dostawców i odbiorców nadwyżki żywności wymogów określonych w unijnych ramach prawnych (np. bezpieczeństwo żywności, higiena żywności, informacje na temat żywności, identyfikowalność, odpowiedzialność).

Nowe Wytyczne dodatkowo ułatwiają darowizny żywności, formułując zalecenia dotyczące kilku prostych dodatkowych dobrych praktyk higienicznych, które przyczyniają się do zapewnienia bezpiecznej redystrybucji żywności. Przekazywanie żywności w formie darowizny może stanowić szczególne wyzwanie dla bezpieczeństwa żywności, biorąc pod uwagę, że redystrybucja żywności może zbliżać się do końca okresu przydatności do spożycia i rozszerzenia łańcucha dostaw żywności na dodatkowe podmioty (np. Banki żywności i inne organizacje charytatywne). W kontekście zwiększonego zapotrzebowania na darowizny żywności związane z pandemią Covid-19 nowe wytyczne stanowią wsparcie dla wszystkich zaangażowanych podmiotów.

ZNACZENIE DLA FIRM

Zalecenia KE nie są wiążące dla firm. Do zarządzania bezpieczeństwem żywności detaliści mogą stosować „uproszczone podejście” opisane w Zawiadomieniu oraz w opiniach EFSA („uproszczony system zarządzania bezpieczeństwem żywności”). Wytyczne UE mogą zostać uzupełnione lub zastąpione wytycznymi krajowymi, aby lepiej uwzględnić specyficzne uwarunkowania lokalne lub krajowe.

 

Poniżej linki do dokumentów:

ZAWIADOMIENIE KOMISJI zawierające wytyczne w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby działalności detalicznej w sektorze spożywczym, w tym darowizn żywności (2020/C 199/01)
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020XC0612(08)&from=EN 

ZAWIADOMIENIE KOMISJI Wytyczne UE w zakresie darowizny żywności (2017/C 361/01)  
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52017XC1025(01)&from=EN

 

 

Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności, higiena żywności, HACCP, prawo żywnościowe, wymagania żywność

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.