Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzbogacanie żywności – nowe przepisy krajowe. Prawne konsekwencje Uchwał Zespołu ds. Suplementów.

Nowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności zastąpi aktualne przepisy w tym zakresie czyli Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności[1]. Ponadto, substancje zakazane do stosowania w suplementach diety na podstawie uchwał Zespołu ds. Suplementów Diety znajdą się w wykazie do rozporządzenia i tym samy zmieni się charakter prawny zakazu. Wykaz substancji zakazanych do stosowania w suplementach diety będzie mógł być uaktualniany poprzez zmianę projektowanego rozporządzenia.

WPROWADZENIE
Trwają prace legislacyjne nad Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności. Projekt z 5 grudnia 2022 r. przewiduje jedną zasadniczą zmianę polegającą na wprowadzeniu do przepisów krajowych wykazu substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych.

Jak wynika z uzasadnienia projektu:

„Należy wskazać, że projektowane regulacje będą w szczególności dotyczyły suplementów diety. 

Projektowane rozporządzenie będzie obowiązywało podmioty wprowadzające do obrotu środki spożywcze, w tym suplementy diety. Podmioty te nie będą mogły dodawać do żywności, bądź stosować w produkcji żywności substancji zakazanych znajdujących się w załączniku do projektowanego rozporządzenia. Projektowane regulacje będą miały zastosowanie przy weryfikacji powiadomień o wprowadzeniu po raz pierwszy do obrotu suplementów diety zawierających w swoim składzie zakazane substancje.

Planuje się, że projektowane rozporządzenie zgodnie z § 8 wejdzie w życie 14 dni od dnia ogłoszenia. Projektuje się w § 6, że środki spożywcze zawierające substancje inne niż witaminy i składniki mineralne, wymienione w załączniku do rozporządzenia, wprowadzone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mogą pozostawać w obrocie nie dłużej niż przez 30 dni od dnia wejścia w życie projektowanego rozporządzenia. Krótki okres na wycofanie z obrotu produktów niespełniających wymagań określonych w projektowanym rozporządzeniu jest uzasadniony ze względu na bezpieczeństwo dla zdrowia konsumentów.”

ZNACZENIE DLA FIRM
Podstawowe zasady dotyczące wzbogacania środków spożywczych w witaminy i składniki mineralne pozostają bez zmian. Kluczowa zmiana dotyczy wprowadzenia wykazu substancji zakazanych do stosowania w żywności z uwzględnieniem suplementów diety. Wykaz może być zmieniany w zależności od wyników prac Zespołu ds. Suplementów Diety.

Planuje się, że projektowane rozporządzenie wejdzie w życie 14 dni od dnia ogłoszenia. Środki spożywcze zawierające substancje inne niż witaminy i składniki mineralne, wymienione w załączniku do rozporządzenia, wprowadzone do obrotu w Polsce będą mogły pozostawać w obrocie nie dłużej niż przez 30 dni od dnia wejścia w życie projektowanego rozporządzenia. Krótki okres na wycofanie z obrotu produktów niespełniających wymagań określonych w projektowanym rozporządzeniu uzasadnia się bezpieczeństwem zdrowia konsumentów.

Projekt jest aktualne przedmiotem konsultacji międzyresortowych. Uwagi do niego mają być zgłoszone w ciągu 10 dni od otrzymania pisma GIS z 6 grudnia. Projekt rozporządzenia wymaga powiadomienia Komisji Europejskiej zgodnie z procedurą określoną w art. 12 rozporządzenia nr 1925/2006[2].

 

[1] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz. U. Nr 174, poz. 1184).

[2] Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. U. UE. L. z 2006 r. Nr 404, str. 26 z późn. zm.).

 

Słowa kluczowe:

Autor: IGI FOOD LAW

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.