Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 20.06.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h
Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności wymagają analizy zagrożeń fizycznych, chemicznych i biologicznych na każdym etapie przygotowania produktu. Jednym z częstszych zagrożeń jest ryzyko występowania ciał obcych: metalu, tłuczonego szkła i drewna.
Istnieje wiele technicznych sposobów sprawdzania obecności ciał obcych. Zamontowane urządzenia do detekcji ciał obcych muszą przechodzić testy i kontrole oraz muszą być rejestrowane i podlegać odpowiednim procedurom. Uczestnicy po szkoleniu dowiedzą się :
· Dlaczego ciała obce stanowią zagrożenie zdrowia ?
· Jakie są wymagania prawne i wymagania standardów ?
· Przykłady wycofań produktów z rynku – RASFF
· Jak zarządzać ryzykiem, jakie jest praktyczne podejście i działania operacyjne
Szkolenie skierowanie jest do kierowników i brygadzistów, członków Działu Jakości będących odpowiedzialnymi za nadzór nad bezpieczeństwem żywności, będących członkami zespołu HACCP z kilku obszarów produkcji, przyjęcia surowca, magazynowania, i produkcji.
1. Wymagania standardów uznanych przez GFSI dot. ciał obcych.
2. Rodzaje zagrożeń fizycznych i ich źródła.
3. Procedury zapobiegania i monitorowania ciał obcych w żywności (szkło, metale, drewno, plastik, itp.)
4. Procedury detekcji ciał obcych:
· Ocena wizualna
· Detektory metali
· X-Ray
· Filtry i sita
· Magnesy
· separatory
· Inne
5. Walidacja i weryfikacja metod do wykrywania ciał obcych.
6. Działania zapobiegawcze w zakresie nadzoru nad ciałami obcymi.
7. Elementy kultury bezpieczeństwa żywności w aspekcie nadzorowania ciał obcych.
8. Pytania i dyskusja, zakończenie szkolenia.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=13080&place_id=0
program szkolenia: https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/06/Program-188-DSZ-Zapobieganie-monitorowanie-oraz-detekcja-cial-obcych-w-systemach-bezp-zywn_2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46.
Zapytaj organizatora o szczegóły