Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zastosowanie metod statystycznych w porównaniach międzylaboratoryjnych i badaniach biegłości - WEBINARIUM

Data: 05.10.2022 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 2 h

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest przedstawienie sposobów weryfikacji poprawności prowadzonych oznaczeń laboratoryjnych oraz
metod statystycznych zalecanych do wykorzystania na różnych etapach badania biegłości analitycznej, omówienie
stosowanych terminów, symboli oraz metod i wskaźników oceny wyników, a także sposobów ich interpretacji.
Uczestnicy będą mieli możliwość uzupełnienia i usystematyzowania wiedzy oraz nabycia umiejętności i kompetencji
w zakresie wyboru najlepszych metod określenia poprawności analitycznej prowadzonych badań oraz uczestnictwa w
programach porównań międzylaboratoryjnych i badań biegłości (PT/ILC)

Szkolenie skierowane do

Szkolenie skierowane jest do osób odpowiedzialnych za prowadzenie badań, koordynowanie i ocenę poprawności
stosowanych oznaczeń analitycznych, a także weryfikację sposobu określania biegłości; osób planujących uczestnictwo
w badaniach biegłości czy porównaniach międzylaboratoryjnych, a także osób zaangażowanych w procesy kontroli i
zapewnienia jakości, niezależnie od dyscypliny.

Program

PROGRAM :
1. Miejsce badań biegłości i porównań międzylaboratoryjnych w kontroli i zapewnieniu jakości wyników badań
2. Wprowadzenie do pojęć statystycznych (statystyka, populacja, próbka losowa, reprezentatywna próbka
losowa, niepewność pomiaru)
3. Cele stosowania technik statystycznych
4. Omówienie wymagań dotyczących realizacji badań biegłości i porównań międzylaboratoryjnych
• wymagania dotyczące jednorodności i stabilności obiektów
• pojęcie błędu w badaniach
• wykorzystanie narzędzi statystycznych w ocenie wyników
• sposoby określania i wyznaczania wartości przypisanej oraz niepewności
• ocena wyników uzyskanych przez uczestników i ich interpretacja
• wykorzystanie testów statystycznych w ocenie wyników i ich interpretacji
5. Dyskusja, wymiana doświadczeń, podsumowanie, zakończenie szkolenia.

 

https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-58-WEB_Zastosowanie-metod-statystycznych-w-porownaniach-miedzylaboratoryjnych-i-badaniach-bieg%C5%82osci_2022.pdf 

Warunki uczestnictwa

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn