Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zespół do spraw roślin zielarskich – nowy ministerialny organ. Składniki żywności

 

Zarządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi[1] został powołany Zespół do spraw roślin zielarskich.

Będzie on organem pomocniczym Ministra. Biorąc pod uwagę fakt, że członkiem Zespołu jest między innymi dyrektor departamentu odpowiedzialnego za rolnictwo ekologiczne i jakość żywności – prace, uchwały, stanowiska i opinie tego Zespołu mogą mieć duże znaczenie dla branży spożywczej (w tym suplementowej). Członkiem Zespołu jest także przedstawiciel GIS.

Jednym z zadań Zespołu będzie dopuszczanie do obrotu i rejestr produktów zielarskich.

Do zadań Zespołu będą należeć również następujące zagadnienia:

  • hodowla, uprawa i ochrona roślin zielarskich,
  • przetwórstwo i rynek produktów zielarskich,
  • określanie kierunków badań naukowych i innowacji w zielarstwie oraz wspieranie edukacji,
  • integracja środowiska zielarskiego.

Przewodniczący Zespołu może zapraszać do udziału w pracach inne osoby, niebędące członkami Zespołu, w szczególności przedstawicieli organów administracji rządowej i samorządowej, środowisk naukowych oraz organizacji społecznych, branżowych i pozarządowych, których wiedza może być przydatna do realizacji zadań Zespołu.

Zarządzenie weszło w życie 15 kwietnia 2022 r.

 

Bazując na licznych zapytaniach dotyczących składu, kategorii, oznakowania i wprowadzania do obrotu herbatek ziołowych opracowaliśmy wyjątkowy program webinaru, który odbędzie się 20 września: HERBATKI ZIOŁOWE - Skład, kategoria, jakość składników, znakowanie, nazewnictwo, reklama, wprowadzanie do obrotu. Szczegóły wkrótce.

 

[1] Zarządzenie Nr 16 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 kwietnia 2022 r. w sprawie powołania Zespołu do spraw roślin zielarskich (Dz. Urz. MRiRW z 2022 r. poz. 18).

 

Słowa kluczowe: #cbd, #foodsafety, botanicals, foodlaw

Autor: IGIFL

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.