Znakowanie wina i napojów winiarskich – prawo, podejście urzędów i praktyczne przykłady
Data: 15.04.2025 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 2 h
Cel szkolenia
Podczas szkolenia zostaną omówione regulacje i wymogi w zakresie znakowania wina oraz napojów winiarskich (np. miodu pitnego czy cydru).
Program szkolenia obejmuje nie tylko obecne wybrane wymogi prawne znakowania wina oraz napojów winiarskich , ale również wymogi samoregulacji branżowych, praktykę urzędów kontrolnych oraz sądów administracyjnych, a także projekty aktów prawnych, które obecnie są na etapie prac legislacyjnych. W ramach szkolenia prezentujemy uczestnikom także wymogi znakowania wynikające z nowych regulacji opakowaniowych.
Szkolenie skierowane do
Szkolenie kierowane jest do menagerów, osób zajmujących się przygotowaniem nowych produktów, zakupami opakowań i marketingiem.
Program
Program szkolenia:
1.Wskazanie regulacji dotyczących znakowania wina i napojów winiarskich.
2.Wykaz informacji obowiązkowych dla wina i napojów winiarskich.
3. Wymogi językowe.
4.Zasady nazewnictwa wina oraz napoju winiarskiego.
5. Podawanie wykazu składników oraz informacji o wartościach odżywczych.
6. Dodatkowe polskie wymogi znakowania.
7. Znaki odpowiedzialnościowe.
8.Używanie nazw wina i napojów winiarskich. w znakowaniu innych produktów:
inne napoje alkoholowe,
nie-napoje (np. czekoladki).
9. Oznaczenia opakowaniowe:
System kaucyjny;
Segregacja odpadów z opakowań;
Materiały opakowaniowe;
Przydatność do recyklingu;
Zawartość recyklatów w opakowaniach.
9. Regulacja dotycząca tzw. alkotubek.
Warunki uczestnictwa
„Aby zapisać się na szkolenie wypełnij i prześlij formularz na stronie https://food-law.pl/szkolenie/znakowanie-wina-i-napojow-winiarskich/
Zapytaj organizatora o szczegóły