Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Znakowanie żywności: Ślad węglowy na etykietach?

WPROWADZENIE

27 stycznia Komitet Parlamentu Europejskiego ENVI (Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności) przyjął sprawozdanie w sprawie nowego planu działania UE dotyczącego gospodarki o obiegu zamkniętym, tj. opartej o zapobieganie marnotrawstwu oraz ograniczenie zużycia energii i zasobów.  Zakłada się, że produkty – a wśród nich żywność - powinny być projektowane w sposób ograniczający ilość odpadów, szkodliwych substancji i zanieczyszczeń oraz chroniący zdrowie ludzkie.

Za pośrednictwem przyjętego dokumentu ENVI wzywa Komisję Europejską m.in. do:

  • przyjęcia konkretnych, opartych o źródła naukowe, celów w zakresie zużycia materiałów produkcyjnych oraz śladu węglowego, uwzględniając cały cykl życia poszczególnych kategorii produktów, w tym środków spożywczych
  • wprowadzenia już w 2021 r. zharmonizowanych, porównywalnych i jednolitych wskaźników potrzebnych do realizacji powyższych celów
  • zaproponowania wiążących celów dla poszczególnych produktów i/lub sektorów w zakresie zawartości materiałów pochodzących z recyklingu.

Inne ważne propozycje w ramach ENVI obejmują:

  • wprowadzenie konkretnych środków zapobiegających tzw. „greenwahing” („zielone kłamstwo”), czyli stosowaniu nieprawdziwych komunikatów m.in. sugerujących pozytywny wpływ produktu na środowisko naturalne
  • wspieranie oznakowania ekologicznego UE jako punktu odniesienia dla zrównoważonego rozwoju środowiska.

 

ZNACZENIE DLA FIRM

Głosowanie w sprawie sprawozdania odbędzie się podczas sesji plenarnej PE jeszcze w lutym. Wnioski płynące ze sprawozdania mogą przerodzić się i zapewne przerodzą w niedalekiej przyszłości w konkretne działania, w tym zmianę legislacji, mające na celu osiągnięcie planowanych celów.

Z jakimi zmianami możemy się liczyć?

Przykładowo, z obowiązkowym podawaniem na opakowaniach środków spożywczych informacji o śladzie węglowym, czyli – mówiąc w skrócie – o jego wpływie na środowisko wynikającym z emisji gazów cieplarnianych.

Oznaczałoby to konieczność uwzględnienia kolejnego, dodatkowego elementu na etykiecie, ale także – a może przede wszystkim – wymuszało podjęcie przez producentów działań w kierunku bardziej zrównoważonej i przyjaznej naturze produkcji.

Ślad węglowy jest następnym po oznaczeniu Nutri-Score gorącym tematem dotyczącym znakowania żywności, który z całą pewnością należy bacznie śledzić.

 

Jeśli nie słyszałeś jeszcze o Nutri-Score lub chcesz zapoznać się z nim bliżej, zachęcamy do kontaktu igifc@igifc.pl

 

 

 

Słowa kluczowe: foodlaw, znakowanie żywnosci, ENVI, ślad węglowy, greenwashing, Nutri-Score, recykling

Autor: Joanna Olszak, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGIFC

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.