Znakowanie żywności: Ślad węglowy na etykietach?
WPROWADZENIE
27 stycznia Komitet Parlamentu Europejskiego ENVI (Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności) przyjął sprawozdanie w sprawie nowego planu działania UE dotyczącego gospodarki o obiegu zamkniętym, tj. opartej o zapobieganie marnotrawstwu oraz ograniczenie zużycia energii i zasobów. Zakłada się, że produkty – a wśród nich żywność - powinny być projektowane w sposób ograniczający ilość odpadów, szkodliwych substancji i zanieczyszczeń oraz chroniący zdrowie ludzkie.
Za pośrednictwem przyjętego dokumentu ENVI wzywa Komisję Europejską m.in. do:
- przyjęcia konkretnych, opartych o źródła naukowe, celów w zakresie zużycia materiałów produkcyjnych oraz śladu węglowego, uwzględniając cały cykl życia poszczególnych kategorii produktów, w tym środków spożywczych
- wprowadzenia już w 2021 r. zharmonizowanych, porównywalnych i jednolitych wskaźników potrzebnych do realizacji powyższych celów
- zaproponowania wiążących celów dla poszczególnych produktów i/lub sektorów w zakresie zawartości materiałów pochodzących z recyklingu.
Inne ważne propozycje w ramach ENVI obejmują:
- wprowadzenie konkretnych środków zapobiegających tzw. „greenwahing” („zielone kłamstwo”), czyli stosowaniu nieprawdziwych komunikatów m.in. sugerujących pozytywny wpływ produktu na środowisko naturalne
- wspieranie oznakowania ekologicznego UE jako punktu odniesienia dla zrównoważonego rozwoju środowiska.
ZNACZENIE DLA FIRM
Głosowanie w sprawie sprawozdania odbędzie się podczas sesji plenarnej PE jeszcze w lutym. Wnioski płynące ze sprawozdania mogą przerodzić się i zapewne przerodzą w niedalekiej przyszłości w konkretne działania, w tym zmianę legislacji, mające na celu osiągnięcie planowanych celów.
Z jakimi zmianami możemy się liczyć?
Przykładowo, z obowiązkowym podawaniem na opakowaniach środków spożywczych informacji o śladzie węglowym, czyli – mówiąc w skrócie – o jego wpływie na środowisko wynikającym z emisji gazów cieplarnianych.
Oznaczałoby to konieczność uwzględnienia kolejnego, dodatkowego elementu na etykiecie, ale także – a może przede wszystkim – wymuszało podjęcie przez producentów działań w kierunku bardziej zrównoważonej i przyjaznej naturze produkcji.
Ślad węglowy jest następnym po oznaczeniu Nutri-Score gorącym tematem dotyczącym znakowania żywności, który z całą pewnością należy bacznie śledzić.
Jeśli nie słyszałeś jeszcze o Nutri-Score lub chcesz zapoznać się z nim bliżej, zachęcamy do kontaktu igifc@igifc.pl
Słowa kluczowe: foodlaw, znakowanie żywnosci, ENVI, ślad węglowy, greenwashing, Nutri-Score, recykling